Забезпечення параметрів мікроклімату під час аварійних ситуацій в системах теплопостачання - Колесник, І.О. (Геотехнічна механіка, 2015)
Виконано аналіз параметрів мікроклімату приміщень при аварійних ситуаціяхх в системах теплопостачання, їх вплив на життєдіяльність людини, розглянуто вплив теплотривкості будівель на мікрокліматичні умови приміщень, проаналізовані методи контролю теплообміну огороджувальних конструкцій з зовнішнім та внутрішнім середовищем. Проведено наукове та експериментальне обґрунтування застосування датчиків з кільцевим і плоским нагрівачами та визначені граничні умови їх застосування. Виконані експериментальні дослідження параметрів мікроклімату приміщень для шести видів огороджувальних конструкцій будівель у м. Дніпропетровську. Знайдені закономірності динаміки охолодження внутрішнього повітря та внутрішніх поверхонь огороджувальних конструкцій приміщень при аварійнодефіцитних ситуаціях в системах теплопостачання. Розроблена методика визначення часу охолодження внутрішнього повітря в залежності від коефіцієнта акумуляції тепла огороджувальних конструкцій без урахування та з урахуванням сонячної радіації та вітрової дії при аварійно-дефіцитних ситуаціях в системах теплопостачання. Проведено впровадження результатів досліджень з контролю і забезпечення необхідних умов мікроклімату приміщень на виробництві, це дозволило встановити залежності, які дозволяють визначити величину відносної резервної теплоподачі і час відновлення нормального теплопостачання при різній теплоакумулюючій здатності огороджувальних конструкцій будівель і споруд з урахуванням забезпечення необхідних параметрів мікроклімату приміщень. Выполнен анализ параметров микроклимата помещений при аварийных ситуациях в системах теплоснабжения, их влияние на жизнедеятельность человека, рассмотрено влияние теплоcтойкости зданий на микроклиматические условия помещений, проанализированы методы контроля теплообмена ограждающих конструкций с внешней и внутренней средой. Проведено научное и экспериментальное обоснование применение датчиков с кольцевым и плоским нагревателями и определены предельные условия их применения. Выполнены экспериментальные исследования параметров микроклимата помещений для шести видов ограждающих конструкций зданий в г. Днепропетровске. Найдены закономерности динамики охлаждения внутреннего воздуха и внутренних поверхностей ограждающих конструкций помещений при аварийных ситуациях в системах теплоснабжения. Разработана методика определения времени охлаждения внутреннего воздуха в зависимости от коэффициента аккумуляции тепла ограждающих конструкций без учета и с учетом солнечной радиации и ветрового действия при аварийных ситуациях в системах теплоснабжения. Проведено внедрение результатов исследований контроля и обеспечения необходимых условий микроклимата помещений на производстве, что позволило установить зависимости, которые позволяют определить величину относительной резервной теплоподачи и время возобновления нормального теплоснабжения при разной теплоакумулюющей способности ограждающих конструкций зданий и сооружений с учетом обеспечения необходимых параметров микроклимата помещений. In the paper the analysis of microclimate in the premises of scarce emergency situations in heating systems and their impact on human activity, the influence teplotryvkosti buildings on the premises microclimate conditions are analyzed methods to control heat walling with external and internal environment. The scientific substantiation and experimental use of sensors with ring and flat heaters and certain boundary conditions of their application. Experimental study of microclimate premises for six types of walling buildings in the city. Dnepropetrovsk. Found laws of dynamics of internal air cooling and internal surfaces walling areas in emergency situations in scarce supply systems. The method of determining the internal air cooling time depending on the coefficient of heat accumulation walling and without considering solar radiation and wind action in emergency situations in scarce supply systems. An application of research results of monitoring and ensuring the necessary microclimate conditions in the production areas, it is possible to establish dependence for determining the relative heat supply backup and restoring normal heat at different heat accumulating capacity walling buildings and structures with a view to ensuring the necessary parameters of microclimate premises.