Оптимізація регуляторів частотно керованих асинхронних електроприводів при стохастичних навантаженнях - Шуруб, Ю.В.; Дудник, А.О.; Лавінський, Д.С. (Технічна електродинаміка, 2016)
Сформовано критерії оптимізації законів регулювання асинхронними електроприводами з частотним керуванням
при стохастичних навантаженнях. Показано можливість підвищення енергоефективності роботи таких
електроприводів за рахунок застосування статистично оптимальних регуляторів. Запропоновано математичні
моделі та визначено передатні функції контурів регулювання потокозчеплення асинхронних двигунів у
режимі оптимізації енергоспоживання для векторного алгоритму керування, що реалізується перетворювачами
частоти з властивостями джерела струму та джерела напруги. Розроблено рекомендації по застосуванню
оптимальних регуляторів асинхронних електроприводів із стохастичними навантаженнями та частотним
керуванням у залежності від спектральних характеристик навантаження. Сформированы критерии оптимизации законов регулирования асинхронными электроприводами с частотным
управлением при стохастических нагрузках. Показана возможность повышения энергоэффективности работы
таких электроприводов за счет применения статистически оптимальных регуляторов. Предложены математические
модели и определены передаточные функции контуров регулирования потокосцепления асинхронных
двигателей в режиме оптимизации энергопотребления для векторного алгоритма управления, которые реализуются
преобразователями частоты со свойствами источника тока и источника напряжения. Разработаны рекомендации
по применению оптимальных регуляторов асинхронных электроприводов со стохастическими
нагрузками и частотным управлением в зависимости от спектральных характеристик нагрузки. Optimization criteria of regulating laws for frequency controlled induction electric drives under the stochastic loads is
formed. Possibility of energy efficiency increasing of electric drives due to using the statistically optimal regulators is
showed. Mathematical models and transfer functions of regulating circuits of flux of induction motors in power
optimization mode for vector control algorithm are proposed. They implemented by frequency converters with the
properties of the current source and voltage source. Recommendations for using the optimal regulators of induction
electric drives under the stochastic loadings and frequency control depending on the spectral characteristics of the
loadings are developed.