Поліпшення захисних властивостей алкідних покривів нанорозмірним фосфатним пігментом - Похмурський, В.І.; Білий, Л.М.; Зінь, Я.І.; Киця, А.Р. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2014)
За реакцією іонного обміну синтезовано наночастинки цинку фосфату товщиною 20 nm і досліджено вплив природи реакційного середовища та модифікатора поверхні на їх форму та розмір. Показано, що оптимальними модифікаторами поверхні є акрилові мономери. Методом електрохімічної імпедансної спектроскопії досліджено протикорозійну активність синтезованого нанорозмірного цинку фосфату в алкідних покривах на алюмінієвому сплаві. Встановлено, що нанорозмірний цинку фосфат має кращі інгібувальні властивості порівняно з відомим органічно модифікованим фосфатним пігментом і його можна застосовувати в лакофарбових ґрунтувальних покривах. По реакции ионного обмена синтезированы наночастицы цинка фосфата толщиной около 20 nm. Исследовано влияние природы реакционной среды и модификатора поверхности на их форму и размер. Показано, что оптимальными модификаторами поверхности являются акриловые мономеры. Методом электрохимической импедансной спектроскопии исследованы противокоррозионные свойства синтезированного наноразмерного цинка фосфата в алкидных покрытиях на алюминиевом сплаве. Установлено, что наноразмерный цинка фосфат имеет лучшее ингибирующее действие по сравнению с известным фосфатным пигментом и может примененяться в лакокрасочных грунтовочных покрытиях. Zinc phosphate nanoplates of the thickness of about 20 nm were synthesized by ion exchange. The influence of reaction solution content and surface modifier on their shape and size was studied. It was shown that the optimal surface modifiers are acrylic monomers. Anticorrosion activity of the synthesized nano zinc phosphate in alkyd coatings on aluminum alloys were investigated by electrochemical impedance spectroscopy. It was proved that nanoscale zinc phosphate has better inhibiting properties compared to the known zinc phosphate pigment and can be used in paints and primer coatings.