Знаки пружнооптичних коефіцієнтів у низькосиметричних матеріалах - Мицик, Б.Г.; Дем'янишин, Н.М.; Кость, Я.П. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2014)
Для кристалів вольфрамату кальцію CaWO₄ на основі п’єзооптичних πim і пружних Cmn коефіцієнтів заповнено матрицю пружнооптичних констант pin та розраховано похибки їх визначення. Виявлено емпіричну закономірність: знаки п’єзо- і пружнооптичних коефіцієнтів з однаковими індексами збігаються. Показано, що ця закономірність справедлива також для інших низькосиметричних кристалів, які відносяться до різних класів симетрії. За найбільшими пружнооптичними коефіцієнтами вольфрамат кальцію переважає деякі відомі акустооптичні матеріали, тому перспективний для застосування в акустооптичних пристроях. Для кристаллов вольфрамата кальция CaWO₄ на основе пьезооптических πim и упругих Cmn коэффициентов заполнено матрицу упругооптических констант pin и рассчитаны погрешности их определения. Обнаружена эмпирическая закономерность: знаки пьезо- и упругооптических коэффициентов с одинаковыми индексами совпадают. Показано, что эта закономерность справедлива и для других низкосимметричных кристаллов, относящихся к разным классам симметрии. По величине упругооптических коэффициентов вольфрамат кальция превосходит некоторые известные акустооптические материалы, поэтому является перспективным для применения в акустооптических устройствах. Matrix of elasto-optic constants pin is filled and an error of their determination is calculated for calcium tungstate CaWO₄ crystals based on piezo-optic πim and elastic Cmn coefficients. The empirical regularity is found: signs of piezo- and elasto-optic coefficients with the same indices coincide. It is shown that this regularity is true for other low-symmetric crystals which belong to different symmetry classes. Calcium tungstate dominates over some known acousto-optic materials by the largest values of elasto-optic coefficients and therefore it is prospective for application in acousto-optical devices.