Механізм формування на сталі захисної плівки леткими сполуками шроту ріпаку - Воробйова, В.І.; Чигиринець, О.Е.; Василькевич, О.І. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2014)
Теоретично обґрунтовано і експериментально доведено механізм утворення та компонентний склад захисної плівки, сформованої на поверхні під час обробки сталі екстрактом шроту ріпаку як летким інгібітором корозії. Методом газової хромато-мас-спектрометрії досліджена динаміка зміни компонентного складу летких сполук ізопропанольного екстракту шроту ріпаку (родини Brassicaceae). Вивчено вплив окремих його компонентів на корозійну поведінку сталі за періодичної конденсації вологи. Встановлено, що основними складниками, що забезпечують протикорозійну ефективність екстракту, є альдегіди, кетони та глікозиди. Запропонована модель структури захисної плівки. Теоретически обоснован и экспериментально доказан механизм образования и компонентный состав защитной пленки, сформированной на поверхности при обработке стали экстрактом шрота рапса как летучим ингибитором коррозии. Методом газовой хромато-масс-спектрометрии исследована динамика изменения компонентного состава летучих соединений изопропанольного экстракта шрота рапса (семейства Brassicaceae). Изучено влияние отдельных его компонентов на коррозионное поведение стали при периодической конденсации влаги. Установлено, что основными компонентами, обеспечивающими противокоррозионную эффективность, являются альдегиды, кетоны и гликозиды. Предложена модель структуры защитной пленки. The mechanisms of the protective film formation on the surface of steel and film composition under inhibitor protection are proved theoretically and experimentally. The dynamics of change of the volatile components of 2-propanol extract cake oil rapeseed are studied by gas chromatography-mass spectrometry and IR-spectroscopy methods. It is established that the main components of 2-propanol extract cake oil rapeseed, providing corrosion performance of plant extracts, are aldehydes, ketones and glycosides The influence of individual components on corrosion behavior of steel in simulated atmospheric water is investigated. The model of the protective film structure is proposed for the fist time.