Репасивація алюмінію за присутності у корозивному середовищі фосфатного та нітратного інгібіторів - Зінь, І.М.; Хлопик, О.П. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2014)
Досліджено ефективність інгібування корозії алюмінію на стадії репасивації після руйнування поверхневої оксидної плівки. Встановлено, що додавання в розчин кислого дощу фосфатного та нітратного інгібіторів зменшує різницю між потенціалом вільної корозії поверхні алюмінію і її перехідним потенціалом під час формування пасивної плівки. Виявлено та доведено протикорозійний синергетичний ефект фосфат-нітратної композиції на механічно активованій алюмінієвій поверхні. Исследовано эффективность ингибирования коррозии алюминия на стадии репассивации после разрушения поверхностной пленки окисла. Установлено, что добавление в раствор кислого дождя фосфатного и нитратного ингибиторов уменьшает разницу между потенциалом коррозии алюминиевой поверхности и ее переходным потенциалом в процессе формирования пассивной пленки. Обнаружен и доказан синергетический антикоррозионный эффект фосфат-нитратной композиции на механически активированной алюминиевой поверхности. The effectiveness of aluminium corrosion inhibition at the repassivation stage after surface oxide film failure was investigated. A special mini-guillotine with ceramic nonconductive blade was manufactured for aluminum wire cutting. Corrosion potential and polarization current were measured by use of the computer operated potentiostat and three electrode cells. Synthetic acid rain with added inhibitors served as the corrosion solution.It was established that nitrate and phosphate inhibitors decrease the difference between corrosion potential of aluminium surface and its transition potential during passive film formation. The synergistic anticorrosion effect of phosphate/nitrate composition on mechanically activated aluminum surface was revealed and proved.