Вплив тертя берегів тріщини на циклічну тріщиностійкість сталі 65Г за поперечного зсуву - Ленковський, Т.М. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2014)
Досліджено руйнування сталі 65Г за циклічного навантаження поперечним зсувом на балкових зразках з боковою тріщиною. Експериментально визначено коефіцієнт тертя берегів тріщини на зразках зі сталі з трооститною структурою та побудовано кінетичні діаграми втомного руйнування. Встановлено вплив тертя берегів тріщини на циклічну тріщиностійкість сталі 65Г за поперечного зсуву для трооститної та сорбітної структур залежно від швидкості росту втомної тріщини. Исследовано разрушение стали 65Г в условиях циклического нагружения поперечным сдвигом на балочных образцах с боковой трещиной. Экспериментально определен коэффициент трения берегов трещины в образцах из стали трооститной структуры и построены кинетические диаграммы усталостного разрушения. Установлено влияние трения берегов трещины на циклическую трещиностойкость стали 65Г в условиях поперечного сдвига для трооститной и сорбитной структур в зависимости от скорости роста усталостной трещины. Fracture of 65Г steel under cyclic Mode II loading of I-beam specimens with an edge crack is investigated. Crack faces friction factor for trostite structure of steel is experimentally determined and crack growth rate curves are plotted. The influence of crack faces friction on crack growth resistance of 65Г steel under Mode II fracture for trostite and sorbite structures versus fatigue crack growth rate is established.