Опір кавітаційно-ерозійному та втомному руйнуванню листових суднобудівних сталей - Балицький, О.І.; Хмєль, Я. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2014)
Рекомендовано мікролеговану бором сталь SSAB Domeх, яка має підвищений опір корозійно-ерозійному руйнуванню та малоцикловій втомі, замість існуючої 18Mn2 у водному транспорті та в елементах гідротехнічних споруд, що піддаються впливу сильних потоків води. Зокрема, в соплах Корта, приводах стерна, частинах корпусів річних суден, які особливо чутливі до ерозії. Микролегированную бором сталь SSAB Domex, обладающую повышенной малоцикловой долговечностью, рекомендовано вместо стали 18Mn2 в элементах гидротехнических строений, которые подвергаются влиянию сильных потоков воды. В частности, в соплах Корта, приводах руля, частях корпусов речных судов, которые особенно чувствительны к эрозии. Boron-microalloyed steel SSAB Domex with increased low-cycle durability is proposed to be used instead of 18Mn2 steel in hydrotechnical elements of structures, subjected to the flow water effect, in particular in Cort inlets, rudder drive, parts of the river ships, which are especially sensitive to erosion.