Динамічні коефіцієнти концентрації напружень у площині з коловим отвором за дії ударних неосесиметричних навантажень - Онишко, Л.Й.; Сенюк, М.М.; Онишко, О.Є. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2014)
Модифікованим методом скінченних різниць за часом та методом рядів Фур’є за кутовою координатою розв’язано плоску динамічну задачу теорії пружності про дію неосесиметричних ударних зусиль на краю колового отвору у нескінченній площині. Розраховано концентрацію напружень на отворі залежно від часу за різних коефіцієнтів Пуассона та параметрів навантаження. Встановлено, що дію зосереджених сил на отворі можна змоделювати параболічно розподіленими за кутовою координатою зусиллями. Модифицированным методом конечных разностей по времени и методом рядов Фурье по угловой координате решена плоская задача теории упругости о действии неосесимметричных ударных усилий на краю кругового отверстия в бесконечной плоскости. Рассчитана концентрация напряжений на отверстии в зависимости от времени для различных коэффициентов Пуассона и геометрических параметров нагружения. Показано, что действие сосредоточенной силы можно смоделировать параболически распределенными усилиями. Using the modified finite difference method with respect to time and the Fourier series method with respect to angular variable the plane elastic theory problem on the action of nonaxisymmetrical impact forces at the circular hole boundary in an infinite plane is solved. The stress concentration at the hole depending on time for different Poisson’s ratios and geometrical parameters of the loading is calculated. The action of concentrated force can be simulated by parabolic distributed forces.