Корозійно-електрохімічні властивості аморфних сплавів Fe–Nb–B, легованих диспрозієм або тербієм - Бойчишин, Л.М.; Герцик, О.М.; Ковбуз, М.О.; Котур, Б.Я.; Носенко, В.К. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2014)
За хронопотенціометричними вимірюваннями зміни вільного потенціалу та результатами циклічної вольтамперометрії електродів аморфних металевих сплавів (АМС) Fe₈₂Nb₂B₁₄(Dy, Тb)₂ у водних розчинах NaCl, NaOH, KOH визначено основні електрохімічні характеристики їх корозійної тривкості. Найвищу захисну дію забезпечує легування АМС тербієм, що зумовлено нерозчинністю та високою адгезією до поверхні продуктів його окиснення. По хронопотенциометрическим измерениям изменения свободного потенциала и результатам циклической вольтамперометрии электродов аморфных металлических сплавов (АМС) Fe₈₂Nb₂B₁₄(Dy, Тb)₂ в водных растворах NaCl, NaOH, KOH определены основные электрохимические характеристики их коррозионной стойкости. Более высокое защитное действие вызывает легирование АМС тербием, что обусловлено нерастворимостью и высокой адгезией к поверхности продуктов его окисления. Using the chronopotentiometric measuring of free potential changes and the results of cyclic voltammetry of electrodes of the amorphous metallic alloys (AMA) Fe₈₂Nb₂B₁₄(Dy, Тb)₂ in aqueous solutions of NaCl, NaOH, KOH the main electrochemical characteristics of corrosion resistance were determined. The highest protective effect was recorded for AMA alloyed with terbium, due to insolubility and high adhesion to the surface of its oxidation products.