Вплив кисеньвмісних свинцевих розплавів на довготривалу міцність сталі AISI 409L за підвищених температур - Яськів, О.І.; Федірко, В.М.; Кухар, І.С. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2014)
Досліджено закономірності впливу розплавів свинцю та евтектики свинець-вісмут на довготривалу міцність сталі феритного класу AISI 409L (Fe-11Cr) в температурному інтервалі 500…600°С. Встановлено, що вони знижують опірність тривалому статичному навантаженню сталі порівняно з вакуумним середовищем. З підвищенням температури негативний вплив евтектики зростає внаслідок корозійної дії свинцевих розплавів, а саме селективного розчинення хрому вздовж меж зерен та утворення оксидів на основі заліза, які окрихчуються під навантаженням, що полегшує руйнування матеріалу. Исследованы закономерности влияния расплавов свинца и эвтектики свинец-висмут на длительную прочность стали ферритного класса AISI 409L (Fe-11Cr) в температурном интервале 500…600°С. Установлено, что они снижают сопротивление стали длительным статическим нагрузкам в сравнении с вакуумной средой. С повышением температуры негативное влияние эвтектики возрастает в результате коррозионного воздействия свинцовых расплавов, а именно селективного растворения хрома вдоль границ зерен и формирования оксидов на основе железа, которые быстрее охрупчиваются под напряженим, облегчая разрушение материала. The regularities of the influence of lead and lead-bismuth eutectic melts on the long-term strength of ferritic steel AISI 409L (Fe-11Cr) in the temperature range 500... 600°С were investigated. It was established that lead and eutectic melts reduce the resistance of steel to static loads as compared to vacuum. The negative impact of the eutectic increases with temperature rising. One of the reasons of the delayed fracture resistance of steel under long-term static loading in lead is corrosive activity of lead and eutectic, namely the selective dissolution of chromium along the grain boundaries and the formation of iron oxides that embrittle rapidly under loading, facilitating material fracture.