Визначення напружено-деформованого стану в тонких ортотропних плитах на пружній основі Вінклера - Делявський, М.В.; Здолбіцька, Н.В.; Онишко, Л.Й.; Здолбіцький, А.П. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2014)
Розроблено новий підхід до розрахунку тонких ортотропних плит – метод макроелементів. Він забезпечує точніший розв’язок порівняно з відомим методом скінченних елементів. Розраховано напружено-деформований стан складеної ортотропної плити на пружній основі Вінклера. Результати, отримані різними методами, близькі для центральної частини плити і для зон задання кінематичних крайових умов. За статичних крайових умов результати суттєво відрізняються. Разработан новый подход к расчету тонких ортотропных плит – метод макроэлементов. Он обеспечивает лучшую точность решения в сравнении с известным методом конечных элементов. Рассчитано напряженно-деформированное состояние двухкомпонентной ортотропной плиты на упругой основе Винклера. Результаты, полученные различными методами, близки в центральной части плиты и в зонах задания кинематических граничных условий. При статических граничных условиях результаты существенно отличаются. The new approach to calculation of thin orthotropic plates resting on Winkler’s foundation is developed. The method is called the “macroelement method”. It is close to the “finite element method” but it has a higher accuracy of solution. The analysis of a twocomponent orthotropic plate resting on Winkler’s foundation is done. The results obtained by various methods are in good agreement in the central part of the plate and in the regions of kinematic boundary conditions. However, the results differ substantially in the static boundary conditions.