Протикорозійні інгібовані покриви для зварних стиків трубопроводів - Похмурський, В.І.; Білий, Л.М.; Зінь, Я.І. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2013)
Вивчено вплив наповнення поліуретанового лаку сумішшю модифікованого цинку
фосфату та кальциту у вигляді дрібнодисперсного порошку мармуру на його протикорозійні та фізико-механічні характеристики. Поляризаційними електрохімічними
дослідженнями виявлено, що витяжка мармуру разом із модифікованим цинку фосфатом є ефективним інгібітором корозії мішаного типу в слабокислому середовищі.
Встановлено, що, поєднуючи модифікований цинку фосфат та кальцит можна, поліпшити захисні властивості завдяки синергізму. Розроблено новий ефективний протикорозійний ґрунт на поліуретановій основі з високою адгезійною міцністю з відходів каменеобробного виробництва, який перспективний для захисту зварних стиків магістральних трубопроводів. Разработан новый полиуретановый грунт с высокой адгезией для защиты
участков сварных соединений магистральных трубопроводов в трассовых условиях. Использованы современные методы исследования – электрохимическую импедансную
спектроскопию и сканирующую электронную микроскопию. Установлено, что вытяжка
порошка мрамора блокирует анодные реакции на поверхности трубной стали 09Г2С.
Вместе с цинк фосфатом она образует эффективный ингибитор коррозии смешанного типа в cлабокислом дожде. Выявлено, что под воздействием экстракта ингибирующей композиции мрамор–цинка фосфат сопротивление переносу заряда возрастает в 5–10 раз в зависимости от соотношения модифицированного фосфата, наполнителя и периода экспозиции. На поверхности металла формируется устойчивая защитная пленка комплексных
фосфатов. Наполнение полиуретанового грунта этой смесью ингибиторов перспективно
для обеспечения стабильности его адгезии на участках сварных стыков и металлоконструкций магистральных газопроводов. A new polyurethane primer with high adhesion for protection of pipelines
welded joints in field conditions was developed. Modern researche methods were used, namely:
an electrochemical impedance spectroscopy, scanning electron microscopy. It is established that
the extract of marble powder inhibits the anodic reaction on the surface of 09Г2С steel pipe. It
forms together with zinc phosphate the effective steel corrosion inhibitor in acid rain. It was
established that charge transfer resistance of 09Г2С pipe steel increases due to the influence of
extract of the inhibiting composition “marble–zinc phosphate” in 5–10 times depending on the
phosphate/filler ratio and exposure time. Corrosion resistant film of complex phosphates is
formed on the metal surface. Filling of polyurethane primer with the mixture of inhibitors is
promising for providing stability of its adhesion to welded joints and steel constructions of main
pipelines.