Корозійні властивості покривів сплавами кобальт–срібло - Глушкова, М.О.; Ведь, М.В.; Сахненко, М.Д. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2013)
Встановлено зв’язок між корозійною тривкістю та складом гальванічних покривів
сплавом Co–Ag з різним вмістом сплавотвірних компонентів. За результатами аналізу гістограми розподілу висот і кутів нахилу, а також 2D- і 3D-карт поверхонь показано, що покрив сплавом кобальт–срібло щільний та рівномірний за структурою, а
розміри зерен мають еліптичну форму і знаходяться в межах 80...100 nm. Експериментально доведено, що сплави кобальт–срібло виявляють високу корозійну тривкість в лужних середовищах. Установлена связь между коррозионной стойкостью и составом гальванических покрытий сплавом Co–Ag с различным содержанием сплавообразующих компонентов. По результатам анализа гистограммы распределения высот и углов наклона, а
также 2D- и 3D-карт поверхностей показано, что покрытие сплавом кобальт–серебро
плотное и равномерное по структуре, а размеры зерен имеют эллиптическую форму и находятся в диапазоне 80...100 nm. Экспериментально доказано, что сплавы кобальт–серебро проявляют высокую коррозионную стойкость в щелочных средах. The relationship between the corrosion resistance and composition of the galvanic
Co–Ag alloy coatings with different content of the alloy-forming components was established.
The analysis of histogram, as well as 2D-and 3D-maps of the surfaces showed that the
cobalt–silver alloy coating is dense and uniform in structure. It was found, that the grain sizes
are in the range of 80…100 nm and are of an ellipse form. It was experimentally proved that
cobalt–silver alloys exhibit high corrosion resistances in alkaline media.