Розробка імітаційної моделі екскаваторно-автомобільного комплексу кар’єру - Слободянюк, Р.В. (Геотехнічна механіка, 2015)
Розроблено імітаційну модель, що дозволяє проводити оцінку впливу типу виймально-навантажувального і транспортного обладнання, відстані транспортування гірничої маси та параметрів кар’єрних доріг на роботу екскаваторно-автомобільного комплексу кар'єру. Визначено коло завдань, пов'язаних з оптимізацією роботи екскаваторно-автомобільного комплексу, для вирішення яких раціональне застосування імітаційного моделювання. Встановлено, що для кожного типу екскаваторно-автомобільного комплексу існують економічно доцільні межі використання в залежності від відстані транспортування. Автосамоскиди більшої вантажопідйомності мають значний потенціал у раціональному використанні за значних відстаней транспортування. Встановлено, що зниження продуктивності екскаватора в екскаваторно-автомобільному комплексі при наявності однієї ділянки дороги з поперемінним одностороннім рухом становить 3-5%, при наявності двох ділянок зниження продуктивності досягає 6-7%, при наявності трьох ділянок – 6-24%. Прийнята нормами технологічного проектування максимальна довжина ділянки з одностороннім рухом, що дорівнює 500 м, не впливає на продуктивність екскаваторно-автомобільного комплексу, тільки якщо через дану ділянку обслуговується один екскаватор. Разработана имитационная модель, позволяющая проводить оценку влияния типа выемочно-погрузочного и транспортного оборудования, расстояния транспортирования горной массы и параметров карьерных дорог на работу экскаваторно-автомобильного комплекса карьера. Определен круг задач, связанных с оптимизацией работы экскаваторно-автомобильного комплекса, для решения которых рационально применение имитационного моделирования. Установлено, что для каждого типа экскаваторно-автомобильного комплекса существуют экономически целесообразные границы использования в зависимости от расстояния транспортирования. Автосамосвалы большой грузоподъемности имеют значительный потенциал рационального использования при больших расстояниях транспортирования. Установлено, что снижение производительности экскаватора в экскаваторно-автомобильном комплексе при наличии одного участка дороги с попеременным односторонним движением составляет 3-5%, при наличии двух участков снижение производительности достигает 6-7%, при наличии трех участков - 6-24%. Принятая нормами технологического проектирования максимальная длина участка с односторонним движением, равная 500м, не влияет на производительность экскаваторно-автомобильного комплекса, только если через данный участок обслуживается один экскаватор. A simulation model was designed in order to estimate impact of the cutter, loader and truck type, distance for the rock mass transporting and parameters of the pit roads on the operation of excavator-and-truck complex in the opencast mines. A scope of tasks associated with optimization of excavator-and-truck complex work was determined for solving of which a simulation modeling was applied. It was found that certain economically expedient limits exist for usage of each type of excavator-and-truck complex depending on distance of the rock transportation. Dump trucks with greater carrying capacity have significant potential for rational using at considerable distances of transporting. It is stated that productivity of an excavator in the excavator-and-truck complex decreases by 3-5% in case of one road segment with alternately one-way traffic, by 6-7% - in case of two such segments and 6-24% - in case of three segments. Maximal length 500 m for a segment with oneway traffic accepted by norms of process engineering does not impact on productivity of the excavator-and-truck complex if only one excavator operates in this segment.