Аналіз економічної ефективності видобутку оксиду урана з використанням геотехнологічного способу в підземних умовах ватутінського родовища для бідних і вельми бідних руд - Мальцев, Д.В.; Владико, О.Б. (Геотехнічна механіка, 2015)
У статті подано методичний підхід до здійснення економічної оцінки отримання окисів урану на родовищах з підземним видобутком для бідних та вельми бідних руд. Визначено вихідні дані для виконання попереднього розрахунку економічної оцінки вилуговування в підземних умовах. Адаптована розрахункова схема для Ватутінського родовища щодо техніко-економічної оцінки отримання уранової сировини, котра ґрунтується на апробованих у світовій практиці методах економічної оцінки об’єктів родовищ корисних копалин та аналізі ефективності інвестицій у вдобувні роботи. Згідно алгоритму розрахунку етапів отримання уранової сировини: визначено попередні витрати на буропідривні роботи для знеміцнення рудного масиву в зажатому середовищі; вартість робіт з буріння та облаштування подавальних та приймальних шпурів-ін’єкторів з урахуванням вартості матеріалів; вартість вилуговуючої речовини з урахуванням її концентрації та ймовірних втрат; вартість трубопроводів та їх спорудження, кількість та тип насосного устаткування для транспортування продуктивного та вилуговуючого розчинів на поверхню і у камеру відповідно; вартість спорудження підземного контурного відстійника для продуктивного розчина; вартість споруд та виконання робіт на поверхні; вартість спорудження підземних захисних перегородок, які б попереджали витік парів сірчаної кислоти з бурових виробок у рудничну атмосферу; витрати на оплату праці тощо. Виконано порівняння вартості отримання окисів урану з аналогічними показниками технології, що діє на Ватутінському родовищі. Зроблено висновки щодо виконаних розрахунків, ймовірного застосування запропонованої технології для досліджених умов. В статье представлен методический подход к осуществлению экономической оценки получения окисей урана на месторождениях с подземной добычей бедных и весьма бедных руд. Определены исходные данные для выполнения предварительного расчета экономической оценки выщелачивания в подземных условиях. Адаптирована расчетная схема для Ватутинского месторождения по технико-экономической оценки получения уранового сырья, которая основывается на апробированных в мировой практике методах экономической оценки объектов месторождений полезных ископаемых и анализе эффективности инвестиций на добычные работы. Согласно алгоритму расчета этапов получения уранового сырья: определены предварительные затраты на буровзрывные работы для разупрочнения рудного массива в зажатой среде; стоимость работ по бурению и обустройству подающих и приемных шпуров инъекторов с учетом стоимости материалов; стоимость выщелачиваемого вещества с учетом его концентрации и вероятных потерь; стоимость трубопроводов и их сооружения, количество и тип насосного оборудования для транспортировки продуктивного и выщелачиваемого растворов на поверхность и в камеру соответственно; стоимость строительства подземного контурного отстойника для продуктивного раствора; стоимость сооружений и работ на поверхности; стоимость строительства подземных защитных перегородок, которые предупреждали утечку паров серной кислоты из буровых выработок в рудничную атмосферу; расходы на оплату труда и др. Выполнено сравнение стоимости получения окисей урана с аналогичными показателями технологии, действующей на Ватутиком месторождении. Сделаны выводы относительно выполненных расчетов вероятного применения предложенной технологии для исследуемых условий. A methodological approach to economic evaluation of producing uranium oxides from deposits with underground mining is presented for poor and extremely poor ores. Source data were determined for preliminary economic evaluation of leaching in underground conditions. A calculation scheme was adapted to the Vatutinsky deposit in terms of feasibility of uranium ore producing, which was based on the approbated world practices for evaluating economics of mineral deposits and analyzing effectiveness of investments into the mineral mining. According to the algorithm of calculating the stages of uranium ore mining the following indices were defined: preliminary costs of drilling and blasting operations for weakening ore massif in sandwiched zone; costs of drilling operations and equipping of feeding and receiving boreholes-injectors with the cost of materials; cost of leacheable agents with taking into account their concentration and possible losses; pipelines and their construction cost, number and type of pump equipment for transporting leaching and productive solutions to the surface and into the chamber, respectively; cost of construction of an underground tank contour for productive solutions; cost of structures and works on the surface; the construction of underground protective walls that would prevent sulfuric acid fumes leaking from the drilling rooms into mine atmosphere; labor costs, and so on. The resulted cost of the uranium oxides producing was compared with the similar technological indicators, which are used at the Vatutinsky deposits. Conclusions made concerns a possibility to use theproposed technology for the conditions under the consideration.