Залежність фазового складу сплаву Nd₁₆Fe₇₃,₉Zr₂,₁B₈ від умов помелу у водні - Булик, І.І.; Тростянчин, А.М.; Бурховецький, В.В.; Борух, І.В.; Дурягіна, З.А.; Лемішка, І.А. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2014)
Виявлено конкуруючий вплив двох чинників під час “сухого” помелу феромагнетного сплаву Nd₁₆Fe₇₃,₉Zr₂,₁B₈ у водні. Зі збільшенням частоти обертання камери млина і тривалості процесу зростає дисперсність порошку, однак, через агломерацію стають ізотропними частинки. Вказано на можливість застосування рідкого середовища (олеїнової кислоти) для запобігання механічному сплавлянню високодисперсних частинок порошку внаслідок тривалого високоенергетичного помелу. Високодисперсні анізотропні порошки отримано помелом насиченого воднем сплаву в олеїновій кислоті за частоти обертання камери млина 100…200 rpm та тривалості до 12 h. Обнаружено конкурирующее влияние двух факторов во время “сухого” помола ферромагнитного сплава Nd₁₆Fe₇₃,₉Zr₂,₁B₈ в водороде. С увеличением частоты вращения камеры мельницы и продолжительности помола возрастает дисперсность порошка, однако вследствие агломерации частицы становятся изотропными. Показана возможность применения жидкой среды (олеиновой кислоты) для предотвращения механического сплавления высокодисперсных частиц порошка вследствие длительного высокоэнергетического помола. Высокодисперсные анизотропные порошки получено помолом насыщенного водородом сплава в олеиновой кислоте при частоте вращения камеры мельницы 100...200 rpm и продолжительности до 12 h. The influence of two competing factors during “dry” milling of Nd₁₆Fe₇₃,₉Zr₂,₁B₈ ferromagnetic alloy in hydrogen was established. The dispersion of powders grows with increasing rotation frequency of the mill chamber and milling time. However the particles agglomeration leads to the formation of isotropic powders. The possibility of using liquid medium (oleic acid) to prevent mechanical fusion of fine powder particles in the result of prolonged highenergy milling was shown. The super-fine anisotropic powders were obtained after milling of the hydrogenated alloy in oleic acid at 100...200 rpm rotation frequency for up to 12 h.