Вплив водню на зародження повзучо-втомних тріщин у пластинах біля концентраторів напружень - Андрейків, О.Є.; Долінська, І.Я.; Добровольська, Л.Н.; Яворська, Н.В. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2014)
Сформульовано математичну модель для визначення впливу водню на період зародження повзучо-втомної макротріщини в пластині біля концентратора напружень. На основі цієї моделі розраховано період зародження макротріщини для смуги з двома боковими вирізами за циклічних навантажень, високих температур і водневовмісного середовища. Показано, що водень пришвидшує зародження тріщин у сталевій пластині. Сформулировано математическую модель для определения влияния водорода на период зарождения ползуче-усталостной макротрещины в пластине возле концентратора напряжений. На основе этой модели рассчитан период зарождения макротрещины для полосы с двумя боковыми вырезами при циклических нагрузках, высоких температурах и водородсодержащей среде. Показано, что водород повышает скорость зарождения трещин. The mathematical model for determination of the influence of hydrogen on creep-fatigue crack initiation period in plates with stress concentrators was formulated. Based on this model the crack initiation period for a strip with two side notches under cyclic loads, high temperatures and in hydrogen-containing environment were calculated. It is shown that hydrogen increases the rate of initiation cracks.