Вплив зовнішніх чинників на стан вугільної речовини - Бурчак, О.В.; Прімін, М.А.; Недайвода, І.В.; Сєріков, Ю.А. (Геотехнічна механіка, 2015)
В статті розглядаються магнітні властивості вугільної речовини як показники її енергетичного стану. Оцінювався вплив механічного тиску, постійного і змінного електричного поля, постійної і змінної напруги на магнітний сигнал вугілля. Дослідження проводилися в три етапи протягом одного року і шести місяців. Методами магнітометрії показано, що зміни магнітних властивостей вугілля пов’язані із структурними трансформаціями речовини на атомно-молекулярному рівні. Ефективність впливу визначається видом енергії, що підводиться, а також особливостями молекулярної будови вуглефікованої органіки. Зростання магнітного сигналу є наслідком накопичення, під зовнішнім впливом, енергії в атомно-молекулярній структурі вугільної речовини. Зниження магнітного сигналу зразків вугілля в часі свідчить про релаксацію накопиченої енергії. В статье рассматриваются магнитные свойства угольного вещества как показатель его энергетического состояния. Оценивалось влияние механического давления, постоянного и переменного электрического поля, постоянного и переменного напряжения на магнитный сигнал углей Исследования проводились в три этапа на протяжении полутора лет. Методами магнитометрии показано, что изменения магнитных свойств угля связанны соструктурными трансформациями вещества на атомно-молекулярном уровне. Эффективность влияния определяется видом подводимой энергии, а также особенностями молекулярного строения углефицированной органики. Рост магнитного сигнала является следствием накопления, под внешним влиянием, энергии в атомно-молекулярной структуре угольного вещества. Снижение магнитного сигнала образцов угля во времени свидетельствует о релаксации накопленной энергии. This article discusses the magnetic properties of the carbon material as an indicator of its energy state. Assessing the impact on the magnetic signal of coal mechanical pressure, direct and alternating electric field, as well as DC and AC voltage. The studies were conducted in three phases over one and a half years. The methods of magnetometry shows that changes in the magnetic properties of carbon associated with the structural transformation of matter at the molecular level. The growth of the magnetic signal caused by the accumulation, under the influence of external energy in the atomic and molecular structure of coal. Efficiency is determined not so much by the intensity of external influence but energy type, as well as features of the molecular structure of carbonized organic matter. Reduction of the magnetic signal of coal samples in time indicates substance relaxation gained under the influence of external energy potential.