Влияние свойств шахтных пород на характеристику откоса и структуру террикона - Кустов, В.В. (Геотехнічна механіка, 2015)
Отвалы шахтных пород могут рассматриваться как техногенные месторождения по содержанию в них отдельных ценных компонентов. В святи с этим актуальным является знание свойств заскладированных в отвалы пород и их влияние на протекание природних процессов, в частности сегрегации. Исследована связь между технологией проведения горных выработок, гранулометрическим составом шахтных пород, технологией формирования террикона и структурой насыпного массива. Предложена схема по определению распределения сыпучего материала по крупности и плотности отдельных кусков в насыпи. Рассмотрены проблемы разработки терриконов как техногенных месторождений. Указано на влияние разделительных процессов на угол естественного откоса. Відвали шахтних порід можуть розглядатися як техногенні родовища за змістом в них окремих цінних компонентів. У зв'язку з цим актуальним є знання властивостей заскладовано в відвали порід і їх вплив на перебіг природних процесів, зокрема сегрегації. Досліджено зв'язок між технологією проведення гірничих виробок, гранулометричним складом шахтних порід, технологією формування терикону і структурою насипного масиву. Запропоновано схему по визначенню розподілу сипучого матеріалу по крупності і щільності окремих шматків в насипу. Розглянуто проблеми розробки териконів як техногенних родовищ. Зазначено на вплив розділових процесів на кут природного укосу. Mine rock dumps are considered as man-made deposits in their content of certain valuable components. The saint with this actual knowledge of the properties is impounded in piles of rocks and their influence on the course of natural processes owls, in particular segregation. Interdependence between the technology of mining, particle size distribution of the mine rock waste heap formation technology and the structure of the bulk solid was studied. A scheme to de-termine the distribution of particulate material by size and density of individual pieces of the mound. The problems of the development of waste heaps as the waste deposits. Indicated on the impact of separation processes on the angle of repose.