Ідентифікація екологічних ризиків, що виникають на різних етапах функціонування вугледобувних підприємств - Павличенко, А.В. (Геотехнічна механіка, 2015)
Багаторічний видобуток вугілля призвів до порушення екологічної рівноваги та погіршення умов проживання населення у вугледобувних регіонах. Навантаження на навколишнє середовище, що створене діяльністю шахт на всіх етапах функціонування, є одним із найважливіших факторів, який необхідно враховувати при визначенні напрямків подальшого розвитку вугільної галузі України. Проведено ідентифікацію екологічних ризиків, що виникають, як на стадії розробки вугільного родовища, так і при різних способах ліквідації вугледобувних підприємств. Для кожного етапу функціонування гірничого підприємства визначено чинники, що найбільш негативно впливають на компоненти навколишнього середовища. Своєчасне виявлення екологічних ризиків, що виникають при «мокрому» та «сухому» способах ліквідації гірничих підприємств, дозволить розробити та впровадити ефективні природоохоронні заходи. Ідентифікація екологічних ризиків на різних етапах життєвого циклу вугільного підприємства дозволяє формувати інформаційну та картографічну базу даних, на основі якої будуть реалізовуватися управлінські природозберігаючі рішення. Многолетняя добыча угля привела к нарушению экологического равновесия и ухудшению условий проживания населения в угледобывающих регионах. Нагрузка на окружающую среду, создаваемая деятельностью шахт на всех этапах функционирования, является одним из главных факторов, который необходимо учитывать при определении направлений дальнейшего развития угольной отрасли Украины. Проведена идентификация экологических рисков, возникающих как на стадии разработки угольного месторождения, так и при различных способах ликвидации угледобывающих предприятий. Для каждого этапа функционирования горного предприятия определены факторы, оказывающие наиболее неблагоприятное воздействие на компоненты окружающей среды. Своевременное выявление экологических рисков, возникающих при «мокром» и «сухом» способах ликвидации горных предприятий, позволит разработать и внедрить эффективные природоохранные мероприятия. Идентификация экологических рисков на различных этапах жизненного цикла угольного предприятия позволяет сформировать информационную и картографическую базу данных, на основе которой будут реализовываться управленческие природосберегающие решения. The long-term coal mining caused the ecological disequilibrium and worsening of living conditions of coal mining regions residents. Environmental load caused by mines in the dif-ferent stages of operation is one of the most important factors to be considered while determining the ways of future development of coal industry in Ukraine. The ecological risks emerging both on the stage of coal deposit mining and under the conditions of coal mining enterprises liquidation were identified. Each stage of operation was described from the point of view of factors of negative influence on the environmental components. The timely de-tection of ecological risks emerging under the conditions of «wet» and «dry» ways of mining enter-prises liquidation will allow the development and implementation of effective nature-conservative measures. The identification of ecological risks on different stages of coal enterprise life-cycle allows formation on informational and cartographic database for management nature-conservative decisions.