Математичне моделювання параметрів вилуговування перехідних металів - Мальцев, Д.В. (Геотехнічна механіка, 2015)
Розглянуто порядок математичного моделювання для вилуговування корисних копалин. Класифіковані за загальними ознаками фактори й визначена їх важливість для проведення математичного моделювання. Сформовано необхідні вихідні дані для проведення моделювання технології вилуговування перехідних металів і наведено їх перелік. Розроблено принципову блок-схему, за якою виконано розрахунок технологічних параметрів знеміцнення рудного масиву та вилуговування. Знайдено певний перелік параметрів у технології, який доцільніше змінювати при заданих умовах, докорінно не змінюючи діюче устаткування, інтегруючись у прийняту камерну систему розробки з бурових штреків. Побудовано декілька важливих графіків та гістограм для обґрунтування параметрів вилуговування перехідних металів в місці залягання. Виконано пошук оптимальних параметрів вилуговування при зміні певних параметрів в умовах діючого підприємства. Рассмотрен порядок математического моделирования для выщелачивания полезных ископаемых. Классифицированы по общим признакам факторы и определена их важность для проведения математического моделирования. Сформированы необходимые исходные данные для проведения моделирования технологии выщелачивания переходных металлов и приведен их перечень. Разработана принципиальная блок-схема, по которой выполнен расчет технологических параметров разупрочнения рудного массива и выщелачивания. Разработан определенный перечень параметров технологии, который целесообразнее менять при заданных условиях коренным образом, не меняя действующее оборудование, интегрируется в принятую камерную систему разработки с буровых штреков. Построено несколько важных графиков и гистограмм для обоснования параметров выщелачивания переходных металлов в месте залегания. Выполнен поиск оптимальных параметров выщелачивания при изменении определенных параметров в условиях действующего предприятия. The order of mathematical modeling for the leaching of minerals are reviewed. Classified by common features and factors determined their importance for mathematical modeling. The necessary input data for the simulation technology of leaching of transition metals are developed and a list of them are given. The principal block diagram, from which have been calculated by the technological parameters of the mass and loss of strength ore leaching are developed. A specific list of technology options that it is more expedient to change under given conditions without drastic change of existing equipment while integrating into the chamber system design of drilling road are develop. Several charts and histograms important for the study of options of transition metals leaching in situ are built. Optimum parameters of leaching with changing certain parameters in terms of the operating enterprise are searched.