Особливості визначення індивідуального професійного ризику при роботі операторів мобільної техніки - Рогач, Ю.П. (Геотехнічна механіка, 2015)
На підприємствах різних галузей промисловості найбільш травмонебезпечною професією є професія оператора мобільної техніки. Про це свідчить статистика виробничих травм и професійних захворювань робітників різних сфер за останні роки. Тому пропонується визначати індивідуальний професійний ризик відповідно до роботи операторів мобільної техніки. Введено визначення індивідуального професійного риску оператора і наведено алгоритм визначення індивідуального професійного риску. Як показав досвід проведення атестації робочих місць, на різних робочих місцях у загальному вигляді може діяти різна комбінація встановлених для кожного з них класів шкідливих небезпек. Інтегральна оцінка умов праці визначається на підставі трьох показників:
- показник шкідливості умов праці на робочому місці (Пш);
- показник ризику травмування оператора на робочому місці (РТ);
- показник захищеності оператора засобами індивідуального захисту (ЗІЗ).
Показник захищеності показує, які ризики, діючі на робочому місці оператора, знижені за допомогою ЗІЗ. Наведені розрахунки ЗІЗ для різних умов праці. На предприятиях различных отраслей промышленности наиболее травмоопасной профессией является профессия оператора мобильной техники. Об этом свидетельствует статистика производственных травм и профессиональных заболеваний работников разных сфер за последние годы. Поэтому предлагается определять индивидуальный профессиональный риск в соответствии с работой операторов мобильной техники. Введено определение индивидуального профессионального риска оператора и приведен алгоритм определения индивидуального профессионального риска. Как показал опыт проведения аттестации рабочих мест, на различных рабочих местах в общем виде может действовать различная комбинация установленных для каждого из них классов вредных опасностей. Интегральная оценка условий труда определяется на основании трех показателей:
- показатель вредности условий труда на рабочем месте (Пш);
- показатель риска травмирования оператора на рабочем месте (РТ);
- показатель защищенности оператора средствами индивидуальной защиты (ЗИЗ).
Показатель защищенности показывает, какие риски, действующие на рабочем месте оператора, сниженные с помощью ЗИЗ. Приведенные расчеты ЗИЗ для разных условий труда. On the enterprises of different fields of industry most the profession of operator of mobile technique is a personal snjury dangerous profession. Statistics of work accidents and professional diseases of workers of different spheres in the last few years testify to it. It is therefore suggested to determine individual occupational take in accordance with work of operators of mobile technique. Determination of individual occupational risk of operator is entered and the algorithm of determination of individual occupational risk is resulted. As experience of conducting of attestation of workplaces showed, on different workplaces in a general view a different combination of set for each of them can operate classes of harmful dangers. Integral estimation of terms of labour is determined on the basis of three indexes:
- index of harmfulness of terms of labour on a workplace;
- index of risk of injuring of operator on a workplace ;
- index of protected of operator by facilities of individual defence).
The index of protected shows, what risks, operating on the workplace of operator, reduced by third index. Resulted calculations of third index for different terms of labour.