Технічне діагностування стану композитних ємностей випарника сірчаної кислоти - Балицький, О.І.; Кав’як, М.; Кав’як, П. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2015)
Рециклінг відходів гідролітичної сірчаної кислоти (загущених та очищених у спеціальних випарниках) повертає їх до технологічного процесу виготовлення мінеральних добрив. Головний елемент конструкції технологічного обладнання (ємність випарника) при цьому зазнає інтенсивної деградації і потребує ефективного діагностування. Показано, що довговічність випарника, зміцненого скляними волокнами
полімерного вінілоестрового ламінату, який працює в умовах змінних механічних і
термічних навантажень, в основному залежить від властивостей матеріалу зносотривкого покриву, який захищає внутрішню поверхню ємності від стирання твердими виділеннями солей моногідратів та сульфатів заліза і магнію. Переработка отходов гидролитической серной кислоты (загущенных и
очищенных в специальных испарителях) возвращает их к технологическому процессу
изготовления минеральных удобрений. Главный элемент конструкции (емкость испарителя) при этом подвергается интенсивной деградации. Показано, что долговечность испарителя (упрочненного стеклянными волокнами полимерного винилоэстрового ламината),
который работает в условиях сменных механических и термических напряжений, в основном зависит от свойств материала износостойкого покрытия, который защищает внутреннюю поверхность емкости от стирания твердыми выделениями солей моногидратов и
сульфатов железа и магния. The utilizing of waste materials and waste products of industrial processes is
increasing. Waste post-hydrolytic sulphuric acid, concentrated and purified in special evaporator
plants is then used, for instance, in the production of fertilizers. A container comprising an
evaporation chamber constitutes one of the main elements of an evaporator plant. The fatigue
strength of an evaporator container made of glass-polymer laminate is considered. The tests conducted
showed that the fatigue strength of the container working under changeable mechanical
and heat loads is dependent to a large degree on the properties of the material of the abrasion
resistant layer used inside the container.