АЕ-діагностування втомного руйнування алюмінієвих сплавів системи Al–Zn–Mg–Cu - Скальський, В.Р.; Долінська, І.Я.; Рудак, М.О.; Опанасович, В.К. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2015)
Описано методику діагностування зародження та стабільного поширення втомного
руйнування алюмінієвого сплаву системи Al–Zn–Mg–Cu, в основі якої – особливості
генерування акустичної емісії (АЕ) під час зародження та росту втомних тріщин в
алюмінієвому сплаві марки 1973-Т2. Виявлено, що характер випромінювання сигналів АЕ залежить від мікроструктури та механічних властивостей сплаву, а площа новоутворених дефектів пропорційна сумі амплітуд зареєстрованих сигналів. Встановлено, що перехід від стадії зародження до стабільного поширення втомного руйнування супроводжується різким стрибком АЕ-активності. Описана методика диагностирования зарождения и стабильного распространения усталостного разрушения алюминиевого сплава системы Al–Zn–Mg–Cu. В ее
основе – особенности генерирования акустической эмиссии (АЭ) при зарождении и росте
усталостных трещин в алюминиевом сплаве марки 1973-Т2. Выявлено, что характер излучения АЭ зависит от микроструктуры и механических свойств сплава, а площадь вновь
образованных дефектов пропорциональна сумме амплитуд зарегистрированных сигналов.
Установлено, что переход от стадии зарождения к стабильному распространению усталостного разрушения сопровождается резким скачком АЭ-активности. The method for diagnosing the initiation and stable propagation of fatigue
fracture of the Al–Zn–Mg–Cu aluminum alloy has been described. The method is based on the
generation features of acoustic emission (AE) during fatigue cracks initiation and growth in
1973-T2 aluminum alloy. It is shown that the acoustic emission radiation character directly
depends on the alloy microstructure and its mechanical properties. The initiated defect area is
proportional to the amplitude of the registered signals sum. An abrupt rise in the AE-activity is
caused by a transition from the initiation stage to the fatigue fracture stable growth.