Вплив барботажу “пасивних” газів на властивості води і водних розчинів хлориду натрію - Кушнір, С.В.; Кость, М.В.; Сенів, О.Р. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2015)
Експериментально виявлено, що під час барботажу “пасивних” газів через водні
розчини NaCl вимиваються не тільки розчинні CO₂ і O₂, але й безперервно генерує
нова поверхня поділу газ–розчин, інтерфейс якої має чітко виражений кислотний характер. Тому під час розриву бульбашок газу на поверхні утворюються кислі аерозолі і виникає особливий барботажний хімічний ефект (БХЕ), коли рН самого розчину
незалежно зростає (лужний БХЕ), або зменшується (кислотний БХЕ). Вид БХЕ визначають тип аерозолю (тонко- або грубодисперсний) і швидкість винесення його зі
системи. В дистильованій воді БХЕ не спостерігають. Причиною кислотності інтерфейсу в бульбашках газу можуть бути структурні зміни в самій воді. Экспериментально обнаружено, что при барботаже “пассивных” газов через водные растворы NaCl вымываются не только растворимые CO₂ и O₂, но и постоянно
генерирует новая поверхность раздела газ–раствор, интерфейс которой имеет четко выраженный кислотный характер. Поэтому при разрыве пузырьков газа на поверхности образуются кислые аэрозоли и возникает особый барботажный химический эффект (БХЭ),
когда рН самого раствора самостоятельно растет (щелочной БХЭ), или уменьшается (кислотный БХЭ). Вид БХЭ определяется типом аэрозоля (тонко- или грубодисперсный) и
скоростью выноса его из системы. В дистиллированной воде барботажного химического
эффекта не выявлено. Причиной кислотности интерфейса в пузырьках газа могут быть
структурные изменения в самой воде. It was experimentally found that during barbotage of passive gases through aqueous solutions of NaCl not only the soluble CO₂ and O₂ are washed away, but also a new surface section of gas–solution interface which has a pronounced acidic character is constantly generating. Therefore, under the rupture of gas bubbles formed on the surface of acid aerosols there is a particular bubbling chemical effect (ВСЕ), when the pH of the solution itself is growing (alkaline BСE) or decreasing (acid BСЕ). A view of BСE is determined by the aerosol type (fine or coarse-dispersive) and the speed of its removal from the system. In distilled water clear bubbling chemical effect was not revealed. The cause of the acidity of the interface in the gas bubbles can be structural changes in the water.