Корозія алюмінію за контакту з оксидованими титаном та цирконієм - Штефан, В.В.; Байрачний, Б.І.; Лісачук, Г.В.; Смирнова, О.Ю.; Зуйок, В.А.; Рудь, Р.О.; Вороніна, О.В. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2015)
Вивчено корозію сплавів на основі титану, алюмінію, цирконію та заліза в розчинах натрій хлориду. Показано, що швидкість корозії алюмінію значно підвищується за контакту з цирконієм, титаном і нержавіючою сталлю. Доведено, що кінетика корозії алюмінію контролюється катодною реакцією відновлення молекулярного кисню. Показано, що швидкість корозії алюмінію поза контактом дорівнює швидкості за контакту з оксидованим цирконієм або титаном. Методом імпедансної спектроскопії досліджено захисні властивості оксидних покривів на титані та цирконії, одержаних мікродуговим оксидуванням та високотемпературним окисненням. Изучена коррозия сплавов на основе титана, алюминия, циркония и железа в растворах натрий хлорида. Показано, что скорость коррозии алюминия значительно повышается в контакте с цирконием, титаном и нержавеющей сталью. Доказано, что кинетика коррозии алюминия контролируется катодной реакцией восстановления молекулярного кислорода. Показано, что скорость коррозии алюминия вне контакта равна величине в контакте с оксидированным цирконием или титаном. Методом импедансной спектроскопии исследованы защитные свойства оксидных покрытий на титане и цирконии, полученных микродуговым оксидированием и высокотемпературным окислением. The corrosion of alloys based on titanium, aluminum, zirconium and iron in sodium chloride solutions it is studied. The corrosion rate of aluminum significantly increases in contact with zirconium, titanium and stainless steel. It is proved that the kinetics of aluminium corrosion is controlled by the cathode reaction of reduction of molecular oxygen. It is shown that the corrosion rate of aluminum out of contact is equal in contact with oxidized zirconium or titanium. Protective properties of oxide coatings on titanium and zirconium obtained by the method of microarc oxidation and high-temperature oxidation are investigated by the method of electrochemical impedance spectroscopy.