Абразивна зносотривкість сплаву Ti–Fe–Cr, отриманого самопоширювальним високотемпературним синтезом і модифікованого бором і вуглецем - Онищук, О.О. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2015)
Подано результати досліджень впливу складу шихти на відносну абразивну зносотривкість матеріалу системи Ti–Fe–C–В–Сr, отриманого самопоширювальним високотемпературним синтезом. Встановлено, що після додавання вуглецю та бору гетерогенність структури та зносотривкість зростають. Виявлено, що внаслідок формування оптимального складу шихти і досягнення меншої поруватості матеріалу забезпечуються його найвищі трибологічні характеристики. Приведены результаты исследований влияния состава шихты на относительную абразивную износостойкость материала системы Ti–Fe–C–B–Cr, полученного
самораспространяющимся высокотемпературным синтезом. Установлено, что после добавления углерода и бора гетерогенность структуры и износостойкость повышаются. Выявлено, что вследствие формирования оптимального состава шихты и достижения меньшей пористости материала обеспечиваются его наиболее максимальные трибологические
характеристики. The results of the investigation of the influence of charge on abrasive wear
resistance of the Ti–Fe–C–B–Cr material obtained by self-propagating high-temperature synthesis
are presented. It was established that the addition 17 mass.% of carbon and 2 mass.% of
boron increases the heterogeneity and abrasive wear resistance of the structure. It was shown
that porosity has a good influence on abrasive wear resistance of the developed materials. It is
shown that the 40Ti–40Fe–17C–1Cr–2B alloy has the highest triboligical characteristics due to
the optimal composition of the charge.