Інгібування корозії алюмінієвого сплаву композицією іонообмінних пігментів - Похмурський, В.І.; Білий, Л.М.; Зінь, Я.І.; Волошин, М.П. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2015)
Встановлено, що природний цеоліт клиноптилолітового типу, модифікований катіонами цинку, є ефективним інгібітором корозії алюмінієвого сплаву в середовищі слабокислих атмосферних опадів. Поєднання Zn-цеоліту з полістиролдивінілбензольною смолою, модифікованою фосфат-аніонами, посилює його захисну дію внаслідок формування на поверхні сплаву корозійностійкої плівки. Модифікований цинком цеоліт та його композиція з фосфатовмісною аніонообмінною смолою – перспективні інгібувальні пігменти для лакофарбових покривів на алюмінієвих сплавах. Установлено, что природный цеолит клиноптилолитового типа, модифицированный катионами цинка, является эффективным ингибитором коррозии алюминиевого сплава в среде слабокислых атмосферных осадков. Сочетание Zn-цеолита с полистиролдивинилбензольной смолой, модифицированной фосфат-анионами, усиливает его защитное действие вследствие формирования на поверхности сплава коррозионно-стойкой пленки. Модифицированный цинком цеолит и его композиция с фосфатсодержащей анионообменной смолой – перспективные ингибирующие пигменты для лакокрасочных покрытий на алюминиевых сплавах. It was established that the natural zeolite of clinoptilolite type, modified with zinc cations is an effective corrosion inhibitor for aluminum alloy in acid rain precipitation. The combination of Zn-zeolite with polystyrene-divinylbenzene resin, containing phosphate anions, increases its protective effect due to the formation of corrosion-resistant film on the alloy surface. Zinc modified zeolite and its composition of phosphate-containing anion exchange resins are the perspective inhibiting pigments for paints and coatings on aluminum alloys.