Корозійна тривкість аморфного сплаву Fe₆₈,₉₃Mn₁Mo₄Cr₂C₇P₁₀B₅Si₂(Cu, W, Al)₀,₀₇ у середовищах різної агресивності - Герцик, О.М.; Бойчишин, Л.М.; Ковбуз, М.О.; Кулик, Ю.О.; Носенко, В.К. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2015)
Методами хронопотенціометрії та циклічної вольтамперометрії оцінено електрохімічні характеристики об’ємного та стрічкового зразка аморфного металевого сплаву
Fe₆₈,₉₃Mn₁Mo₄Cr₂C₇P₁₀B₅Si₂(Cu, W, Al)₀,₀₇ у 0,5 М водних розчинах натрію хлориду,
калію гідроксиду та хлоридної кислоти. Встановлено, що поверхня стрічкового зразка в агресивних водних розчинах є стійкішою, ніж об’ємного аналогічного складу.
Обчислені значення енергій активації процесів розчинення об’ємного зразка в агресивних середовищах різного складу свідчать про підвищену тривкість до корозії
досліджуваного матеріалу Методами хронопотенциометрии и циклической вольтамперометрии оценено электрохимические характеристики объемного и ленточного образца аморфного
металлического сплава Fe₆₈,₉₃Mn₁Mo₄Cr₂C₇P₁₀B₅Si₂(Cu, W, Al)₀,₀₇ в 0,5 М водных растворах
натрий хлорида, калий гидроксида и хлоридной кислоты. Установлено, что поверхность
ленточного образца в агрессивных водных растворах более устойчива, чем объемного
аналогического состава. Рассчитанные значения энергии активации процессов растворения объемного образца в агрессивных средах различного состава указывают на повышенную устойчивость к коррозии исследуемого материала. The electrochemical characteristics of the bulk and ribbon amorphous metallic
alloy Fe₆₈,₉₃Mn₁Mo₄Cr₂C₇P₁₀B₅Si₂(Cu, W, Al)₀,₀₇ in 0.5 M aqueous solutions of sodium chloride,
hydrochloric acid, potassium hydroxide are evaluated by the potentiometric and voltamperometric
methods. Surface of the investigated ribbon alloy in such aqueous solutions is more
resisting than of the bulk sample with the same composition. The calculated values of activation
energy of dissolution process of the bulk sample in aggressive environments of different composition
indicate the increased resistance to the material corrosion.