Корозія та корозійно-механічне руйнування сталі резервуара сирої нафти - Петрина, Д.Ю.; Гоголь, В.М.; Петрина, Ю.Д.; Звірко, О.І.; Никифорчин, Ю.М. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2015)
Встановлено вплив тривалої експлуатації сировинного нафтового резервуара
РВС-1000 на корозійну тривкість, опір корозійно-механічному руйнуванню та
схильність до крихкого руйнування сталі Ст3сп різних ділянок стінки та дна конструкції. Найгірші характеристики властиві металу, який упродовж експлуатації постійно контактував з підтоварною чи конденсованою водою. Проаналізовано агресивну дію підтоварних вод надвірнянської та рожнятівської нафт, які використовують на ПАТ “Нафтохімік Прикарпаття”, на корозію і тріщиностійкість сталі. Установлено влияние длительной эксплуатации сырьевого нефтяного резервуара РВС-1000 на коррозионную стойкость, сопротивление коррозионно-механическому разрушению и склонность к хрупкому разрушению стали Ст3сп разных участков
стенки и дна конструкции. Наихудшие характеристики свойственны металлу, который в
течение эксплуатации постоянно контактировал с подтоварной или конденсированной водой. Проанализировано агрессивное воздействие подтоварных вод надвирнянской и рожнятовской нефтей, используемых на ПАО “Нефтехимик Прикарпатья”, на коррозию и
трещиностойкость стали. The effect of long-term exploitation of crude oil tank PBC-1000 on corrosion
resistance, corrosion-mechanical fracture resistance and susceptibility to brittle fracture of Ст3сп
steel of wall and floor construction different areas was established. The metal which was in a
continuous contact during operation with residual or condensed water had the worst characteristics.
The aggressive action of residual waters from Nadvirna and Rozhnyativ oils used at JSC
“Naftokhimik Prykarpattya” on corrosion and crack growth resistance of steel was analyzed.