Вивчення механізму дії ізопропанольного екстракту шроту ріпаку на атмосферну корозію міді - Чигиринець, О.Е.; Фатєєв, Ю.Ф.; Воробйова, В.І.; Скиба, М.І. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2015)
Гравіметричними та електрохімічними поляризаційними дослідженнями виявлено, що ізопропанольний екстракт шроту ріпаку є ефективним летким інгібітором атмосферної корозії міді. Встановлено, що під час формування ефективність дії поверхневої плівки залежить від складу парогазової фази, а в умовах зволоження поверхні металу швидкість корозії визначає швидкість катодного процесу відновлення атмосферного кисню. Під час оцінки адсорбційної активності органічних молекул за індексами реакційної здатності, а також вивчення морфології поверхні зразків зроблено припущення, що ефективність дії ізопропанольного екстракту на початковій стадії обумовлена хемосорбцією летких органічних компонентів шроту ріпаку, які в подальшому взаємодіють між собою і трансформуються в поверхневу фазову плівку, яка містить іони міді, воду і органічні речовини. Гравиметрическими и электрохимическими поляризационными исследованиями обнаружено, что изопропанольный экстракт шрота рапса является эффективным летучим ингибитором атмосферной коррозии меди. Установлено, что при формировании эффективность действия поверхностной пленки зависит от состава парогазовой фазы, а в условиях увлажнения поверхности металла скорость коррозии определяет скорость катодного процесса возобновления атмосферного кислорода. Во время оценки адсорбционной активности органических молекул за индексами реакционной способности, а также изучения морфологии поверхности образцов сделано предположение, что эффективность действия изопропанольного экстракта на начальной стадии обусловлена хемосорбцией летучих органических компонентов шрота рапса, которые в дальнейшем взаимодействуют и трансформируются в поверхностную фазовую пленку, содержащую ионы меди, воду и органические вещества. Gravimetric and electrochemical polarization studies have shown that the izopropanol extract of rapeseed oil cake can be used as an effective volatile inhibitor of atmospheric corrosion of copper, both in the presence and in the absence of water vapor in the gas atmosphere, as well as in the case of periodic wetting the metal surface. It is established that when forming the surface film the effectiveness of its actions depends on the composition of gas and vapor phase, and in the case of wetting the metal surface the corrosion rate is determined by the speed of the cathodic reduction of atmospheric oxygen. Evaluation of adsorption activity of organic molecules according to indices of reactivity as well as the study of the surface morphology of samples enable us to assume that the effectiveness of the izopropanol extract at an early stage is due to the chemisorption of volatile organic components of rapeseed oil cake, which then interact and are transformed into the surface phase film that contains copper ions, water and organic materials.