Моделювання поширення пітингової корозії за допомогою точкових процесів - Косаревич, Р.Я.; Русин, Б.П.; Торська, Р.В. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2015)
Виконано серію експериментів для дослідження поширення пітингової корозії нержавіючих сталей. За допомогою анодної поляризації зразків матеріалу у хлорвмісному середовищі отримано серію фрагментів поверхні пошкодженої пітинговою
корозією. Для аналізу їх зображень застосовано статистичне моделювання за допомогою точкових процесів. Для моделювання взаємного впливу пітингових пошкоджень використано Марківські процеси із парною взаємодією. Показано застосування характеристик випадкових процесів для визначення зв’язку між пітингами. Проведена серия экспериментов для исследования распространения питтинговой коррозии нержавеющих сталей. С помощью анодной поляризации образцов материала в хлорсодержащей среде получено серию фрагментов поверхности поврежденной
питтингами. Для их анализа применено статистическое моделирование с помощью точечных процессов. Для моделирования обоюдного влияния питтингових повреждений использованы случайные Марковские процессы с парным взаимодействием. Показано применение характеристик случайных процессов для определения наличия связи между питтингами. A series of experiments to study the distribution of pitting corrosion of stainless
steels is carried out. With anodic polarization of a material sample in chlorinated environment
a series of fragments of damaged surfaces by pitting corrosion is received. For image
analysis of the materials pitting corrosion damage a statistical modeling using point processes is
applied. For the modeling of pitting corrosion damage а Markov random processes with binary
interactions is used. The use of the characteristics of random processes to determine the presence
of the interaction between pittings is shown.