Корозія та наводнювання сталі 09Г2С у сірководневих середовищах за підвищених температур і тисків - Хома, М.С.; Чучман, М.Р.; Антощак, І.М.; Івашків, В.Р.; Дацко, Б.М.; Личковський, Е.І. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2015)
Досліджено вплив парціального тиску сірководню (1...5 atm) і температури (25...
120°С) на корозійну поведінку сталі 09Г2С у модельній морській воді та ступінь її
наводнювання. Показано, що збільшення парціального тиску сірководню (
pH₂S ) до
5 atm за 80°С призводить до зростання швидкості корозії сталі майже на порядок.
Встановлено, що сірководень за
pH₂S = 1…5 atm сприяє наводнюванню сталі. При
цьому кількість дифузійно-рухливого водню в 3,5–3,7 рази менша, ніж водню з
більшою енергією зв’язку з металом. Визначено, що підвищення температури з 25
до 120°С призводить до зменшення швидкості корозії сталі в модельній морській
воді за
pH₂S = 1 atm у ~6–8 разів, а наводнювання в 2,8–4,1 рази. Исследовано влияние парциального давления сероводорода (1...5 atm) и
температуры (25...120°С) на коррозионное поведение стали 09Г2С в модельной морской
воде и степень ее наводороживания. Показано, что увеличение парциального давления сероводорода (
pH₂S ) до 5 atm при 80°С приводит к росту скорости коррозии стали почти на
порядок. Установлено, что сероводород при
pH₂S = 1…5 atm содействует наводороживанию стали. При этом количество диффузионно-активного водорода в 3,5…3,7 раза меньше, чем водорода с большей энергией связи с металлом. Определено, что увеличение температуры с 25 до 120°С приводит к уменьшению скорости коррозии стали в модельной
морской воде при
pH₂S = 1 atm в ~6–8 раз, а наводороживания в 2,8–4,1 раза. The effect of the partial pressure of hydrogen sulfide (1...5 atm) and temperature
(25...120°C) on the corrosion behavior of 09Г2С steel in the model seawater and the degree
of hydrogenation is investigated. It is shown that increase in the partial pressure of hydrogen
sulphide (
pH₂S ) to 5 atm at 80°C results in an increase of the corrosion rate of steel almost by
an order. It is found that hydrogen sulfide promotes hydrogenation of 09Г2С steel. In this case
the quantity of the diffusion-moving hydrogen is in 3.5–3.7 times lower than of hydrogen with
higher energy of relation with metal. It was determined that a temperature increase from 25 to
80°C reduces the rate of steel corrosion in the model seawater for
pH₂S = 1 atm in ~6–8 times,
while hydrogenation in 2.8–4.1 times.