Протикорозійні властивості екстракту шроту ріпаку як леткого інгібітора атмосферної корозії сталі - Чигиринець, О.Е.; Воробйова, В.І. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2013)
Методом газової хромато-мас-спектрометрії визначено компонентний склад летких
фракцій ізопропанольного екстракту шроту ріпаку (родини Brassicaceae). Встановлено, що їх основними інгредієнтами є глікозиди, кетони, альдегіди, насичені і ненаси-
чені жирні кислоти і стероїди. Виявлено, що екстракт забезпечує високий рівень протикорозійного захисту металу як леткий інгібітор корозії в умовах періодичної конденсації вологи. Зафіксовано, що швидкість корозії сталі знижується зі збільшенням
його концентрації, а процес формування плівки з парової фази має пролонгований
характер. Плівка, утворена на поверхні сталі з парогазової фази екстракту, забезпечує ефект післядії на рівні 90% за періодичної конденсації вологи впродовж 504 h. Методом газовой хромато-масс-спектрометрии установлен компонентный состав летучих фракций изопропанольного экстракта шрота рапса (семейства Brassicaceae).
Установлено близко 20 компонентов, основными из которых являются гликозиды, кетоны, альдегиды, насыщенные и ненасыщенные жирные кислоты и стероиды. Выявлено, что экстракт обеспечивает высокую степень противокоррозионной защиты металла как летучий ингибитор коррозии в условиях периодической конденсации влаги. Зафиксировано, что скорость коррозии стали снижается с увеличением его концентрации, а
процесс образования пленки из паровой фазы имеет пролонгированный характер. Пленка,
формируемая на поверхности стали из парогазовой фазы экстракта, обеспечивает эффект
последействия на уровне 90% в течение 504 h в условиях периодической конденсации
влаги. The volatiles of ethanol extract of cake oil rapeseed (Brassica napus) were
analysed by gas chromatography-mass spectrometry. In total, 20 volatiles were identified with
glycosides, ketone, alkaloid, aldehyde being the major components. The results show that
extract of oil cake rapeseed is a good volatile inhibitor of corrosion in simulated atmospheric
water. Effect of immersion time the steel in volatile phase of inhibitor on inhibition effectiveness
was studied and discussed. It was found that the rate of corrosion of steel decreases with increased
concentration of isopropanol extract of oil cake rape seed, and the process of film formation
from the vapour phase is prolonged nature. The film formed from the steel surface from
the vapour-gas phase of the extract provides this afteraction effect on the level of 90% for 504 h
under periodic moisture condensation.