Вплив оксидування на корозійну тривкість спеченого титану - Скребцов, А.А.; Погрелюк, І.М.; Лук’яненко, О.Г.; Пічугін, А.Т. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2013)
Досліджено опір корозії зразків спеченого титану, отриманих методами порошкової металургії за кімнатної температури у 40% H₂SO₄ і 20% HCl. Виявлено, що модифікуванням поверхневого їх шару елементами впровадження, зокрема киснем, можна підвищити корозійну тривкість. Максимальний захист забезпечує оксидна плівка, сформована
термодифузійним оксидуванням під час насичення з контрольованого кисневмісного
газового середовища і окисненням у повітрі: корозійна тривкість підвищується на три
порядки порівняно з незахищеною поверхнею. Исследовано сопротивление коррозии образцов спеченного титана, полученных методами порошковой металлургии, при комнатной температуре в 40% H₂SO₄ и
20% HCl. Показано, что модифицирование поверхностных слоев образцов элементами
внедрения, в частности кислородом, повышает коррозионную стойкость. Максимальный
эффект защиты от агрессивной среды обеспечивает оксидная пленка, полученная термодиффузионным оксидированием при насыщении из контролируемой кислородсодержащей
газовой среды и окислением на воздухе: коррозионная стойкость повышается на три порядка по сравнению с незащищенной поверхностью. The corrosion resistance of the sintered titanium specimens, obtained by
powder metallurgy in the 40% aqueous solution of sulfuric acid and 20% aqueous solution of
chloride acid at room temperature is investigated. It is shown that the modification of surface
layers of sintered titanium specimens by interstitial elements, particularly oxygen, increases the
corrosion resistance. The maximum protection effect against aggressive medium is provided by
the oxide film, obtained by thermodiffusion saturation in oxygen-controlled gas environment
and oxidation in air: corrosion resistance increases by three orders of magnitude compared to the
unprotected surface.