Застосування модифікованої соняшникової олії як емульгатора змащувально-охолоджувальних рідин - Балицький, О.І.; Гаврилюк, М.Р.; Девяткін, Р.М.; Федусів, І.Р. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2013)
Синтезовано нові емульгатори із функцією інгібітора корозії шляхом модифікації
соняшникової олії моноетиленаміном та етилендиаміном. Наведено ймовірні структурні формули цих емульгаторів. Отримані модельні змащувально-охолоджувальні
рідини на дистильованій воді стабільні та володіють інгібувальними властивостями.
Інгібувальну здатність визначено методом контактних пар відповідно до ГОСТ 6243-75.
Показано дисперсність прямої та зворотної емульсій. Наведені експериментальні результати можуть бути використані під час розроблення нових рецептур змащувально-охолоджувальних рідин, що дасть змогу зменшити забруднення навколишнього
середовища. Синтезированы новые эмульгаторы с функцией ингибитора коррозии путем модификации подсолнечного масла моноэтиленамином и этилендиамином. Приведены вероятные структурные формулы этих эмульгаторов. Полученные модельные смазочно-охлаждающие жидкости на дистиллированной воде стабильны и обладают ингибирующими свойствами. Ингибирующую способность определено методом контактных пар в
соответствии с ГОСТ 6243-75. Показано дисперсность прямой и обратной эмульсий. Приведенные экспериментальные результаты могут быть использованы при разработке новых
рецептур смазочно-охлаждающих жидкостей, что позволит уменьшить загрязнение окружающей среды. New emulsifiers with the function of corrosion inhibitor are synthesized by
modification of sunflower oil with monoethanolamine and ethilenediamine. The probable
structural formulae of these emulsifiers are shown. The obtained model lubricating-cooling
liquids, prepared with the distilled water, are stable and possess the properties of corrosion
inhibitor. Inhibitor properties were evaluated by the contact pair method in accordance with
Standard 6243-75. Dispersity of direct and reverse emulsions is shown. Presented experimental
results can be used for development of the new formulae of lubricating-coolings liquids.