Особливості аналізу початкової стадії корозійно-ерозійного руйнування високоміцної сталі - Волошин, В.А.; Косаревич, Р.Я. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2013)
Досліджено початковий етап корозійно-ерозійного руйнування термообробленої сталі ШХ15 у лужному середовищі. Встановлено характер пошкоджень поверхні під час випробувань та закономірності її деградації впродовж інкубаційного періоду кавітації. Також розроблено автоматизовану методику підрахунку поверхневих тріщин, яка дає можливість об’єктивно аналізувати ступінь пошкодження поверхні. Исследовано начальный этап коррозионно-эрозионного разрушения термообработанной стали ШХ15 в щелочной среде. Установлены характер повреждений поверхности во время испытаний и закономерности ее деградации в течение инкубационного периода кавитации. Также разработана автоматизированная методика подсчета поверхностных микротрещин, которая дает возможность объективно анализировать степень повреждения поверхности. The initial stage of corrosion-erosion destruction heat-treated ШХ15 steel in an alkaline environment is studied. The character of the surface damage during testing and regularities of its degradation during the incubation period of cavitations were set. Automated method of surface cracks calculating, which gives an opportunity to analyze the degree of surface damage was also developed.