Magnetic field losses in Nd-Fe-B magnets under 10 MeV electron irradiation - Bovda, V.A.; Bovda, A.M.; Guk, I.S.; Dovbnya, A.N.; Lyashchenko, V.N.; Mytsykov, A.O.; Onischenko, L.V.; Kalinichenko, A.I.; Kandybei, S.S.; Repikhov, O.A. (Вопросы атомной науки и техники, 2017)
Reversible changes in magnetic properties of Nd-Fe-B magnets under electron beam with the energy of 10 MeV and bremsstrahlung irradiation were investigated. It was shown that direct electron beam irradiation resulted in the decrease of magnetic flux and substantial alteration in the magnetic pattern on the surface of the samples. Increasing the radiation dose in 10 times did not lead to a linear reduction of magnetic flux. Bremsstrahlung also did not produce any significant drop in magnetic performance. Re-magnetization after the irradiation allowed to restore the initial magnetic properties of Nd-Fe-B magnets. Експериментально досліджений розподіл магнітного поля зразків магнітів, виготовлених з Nd-Fe-B сплаву, при опроміненні їх електронним пучком з енергією 10 МеВ, а також гальмівним випромінюванням такого пучка. Проведені дослідження показали, що величина і розподіл поля навколо магнітів змінюються при прямому опроміненні поверхні електронним пучком. Збільшення дози опромінення в 10 разів не приводить до лінійного зменшення поля зразка, який досліджувався. Під впливом гальмівного випромінювання електронів у зразку, розташованому поза впливом електронного пучка, істотної зміни магнітного поля не спостерігається. Повторне намагнічування зразка після опромінення електронним пучком дозволяє відновити первісну величину і розподіл поля навколо зразка. Экспериментально исследовано изменение магнитного поля образцов магнитов, изготовленных из Nd-Fe-B сплава, при облучении их электронным пучком с энергией 10 МэВ, а также тормозным излучением такого пучка. Проведенные исследования показали, что величина и распределение поля вокруг магнитов изменяются при прямом облучении поверхности электронным пучком. Увеличение дозы облучения в 10 раз не приводит к линейному изменению наблюдаемого изменения поля образца. Под воздействием тормозного излучения электронов в образце, расположенном вне воздействия электронного пучка, существенного изменения поля не наблюдается. Повторное намагничивание образца после облучения электронным пучком позволяет восстановить первоначальную величину и распределение поля вокруг образца.