Прогнозування тріщиностійкості цементного каменю та фібробетону - Силованюк, В.П.; Юхим, Р.Я.; Івантишин, Н.А.; Ліснічук, А.Є. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2015)
Запропонована розрахункова модель для прогнозування тріщиностійкості волокнистих композитів, створених на основі цементної матриці. Встановлено основні
чинники, що формують опір композитного матеріалу поширенню у ньому тріщини.
Отримано просту інженерну залежність для розрахунку характеристики тріщиностійкості KIC, яка дає можливість цілеспрямовано формувати оптимальний склад
композита. Предложена расчетная модель для прогнозирования трещиностойкости
волокнистых композитов, созданных на основе цементной матрицы. Установлены основные факторы, формирующие сопротивление композитного материала распространению в
нем трещины. Получена простая инженерная зависимость для расчета характеристики
трещиностойкости KIC, которая дает возможность целенаправлено формировать оптимальный состав композита. The calculation model for predicting fracture of fibrous composites produced
from the cement matrix is proposed. The main factors that form the resistance of composite
material to crack propagation in it is established. The obtained simple engineering dependence
for calculation of the crack growth resistance characteristics enables the purposeful creation of
the optimum composition of the composite.