Мікроструктура аустенітної сталі 08Х18Н10Т, механічно легованої нанооксидами системи Y₂O₃–ZrO₂ - Старостенко, С.В.; Воєводін, В.М.; Тихоновський, М.А.; Даніленко, М.І.; Кальченко, О.С.; Великодний, О.М.; Андрієвська, Н.Ф. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2015)
Вивчено вплив механічного легування нанопорошком оксиду 80% Y₂O₃–20% ZrO₂
на мікроструктуру аустенітної сталі 08Х18Н10Т. Виявлено, що механічне легування, холодне компактування та механічно-термічна обробка заготовок призводять до
формування в сталі виділень, які здебільш мають кристалічну структуру оксидів
типу Y₂(Ti₁–хZrх)₂O₇. Їм притаманні висока щільність (~7×10²¹ m⁻³), середній розмір
~10 nm і напівкогерентні межі з аустенітною матрицею. Изучено влияние механического легирования аустенитной стали 08Х18Н10Т
нанопорошком оксида 80% Y₂O₃–20% ZrO₂ на ее микроструктуру. Выявлено, что механическое легирование, холодное компактирования и механико-термическая обработка заготовок
приводят к формированию в стали выделений, основная масса которых имеет кристаллическую структуру оксидов типа Y₂(Ti₁–хZrх)₂O₇. Они обладают высокой плотностью (~7×10²¹ m⁻³),
имеет средний размер ~10 nm и полукогерентные границы с аустенитной матрицей. The effect of mechanical alloying of austenitic 08Х18Н10Т steel with oxide
nanopowder 80% Y₂O₃–20% ZrO₂ on its microstructure is studied. It is shown that mechanical
alloying, cold compaction, deformation and mechanical heat treatment of billets lead to the formation
of precipitates in steel, the majority of which have a crystal structure of Y₂(Ti₁–хZrх)₂O₇
oxide. Oxide particles have a high density (~7×10²¹ m⁻³), with the average size of ~10 nm and
semi-coherent boundaries with austenitic matrix.