Електроосадження нанокомпозитів Ni–ZrO₂ із метилсульфонатного електроліту - Скнар, Ю.Є.; Аміруллоєва, Н.В.; Скнар, І.В.; Данилов, Ф.Й. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2015)
Досліджено колоїдно-хімічні властивості метилсульфонатного електроліту для
електроосадження нанокомпозитів Ni–ZrO₂. Виявлено більшу агрегативну тривкість
дисперсної фази порівняно зі сульфатним електролітом, через що розмір агломератів діоксиду цирконію в розчині стає меншим. Встановлено підвищений масовий
вміст інертної фази в покриві, одержаному із метилсульфонатного електроліту, а
мікротвердість цих осадів вища, ніж покривів, електроосаджених із сульфатного
електроліту. Исследованы коллоидно-химические свойства метансульфонатного электролита для электроосаждения нанокомпозитов Ni–ZrO₂. Выявлена большая агрегативная
устойчивость дисперсной фазы по сравнению с сульфатным электролитом, что обусловлено меньшим размером агломератов диоксида циркония в растворе. Установлено повышенное содержание инертной фазы в покрытии, полученном из метансульфонатного
электролита, а микротвердость этих осадков превышает микротвердость покрытий, электроосажденных из сульфатного электролита. The colloid-chemical properties of the methansulfonate electrolyte for electrodeposition
of nanocomposite Ni–ZrO₂ are studied. A higher aggregative stability of the dispersed
phase in comparison with the sulfate electrolyte is shown, which results in smaller agglomerates
zirconium dioxide in the solution. It is established that the weight content of inert phase in the
coating, obtained from methansulfonate electrolyte is high, and the microhardness of the deposits
exceeds the microhardness of the coatings electrodeposited from a sulfate electrolyte.