Дослідження впливу бору на структуру розплаву системи Ni-B-C методом молекулярної динаміки - Лисовенко, С.О. (Породоразрушающий и металлообрабатывающий инструмент – техника и технология его изготовления и применения, 2015)
Проведено моделювання розплавів системи Ni-B-C за методом Кар-Парінелло. Встановлено, що зі збільшенням концентрації бору в розплаві зменшується рухливість атомів. Зменшення рухливості атомів розплаву має наслідком збільшення в'язкості розплаву. Отримані моделі розплавів системи Ni-B-C проаналізовано методом Вороного-Делоне. У результаті аналізу розподілу коефіцієнтів сферичності поліедрів Вороного, побудованих навколо атомів Ni та С встановлено, що при додаванні В зменшується однорідність пакування в околі атомів Ni та розущільнюється пакування атомів навколо С. Проведено моделирование системы Ni-B-C методом Кар-Паринелло. Установлено, что при увеличении концентрации бора в расплаве уменьшается подвижность атомов. Уменьшение подвижности атомов приводит к увеличению вязкости расплава. Полученные модели расплава проанализировано с использованием метода Вороного-Делонэ. Анализ распределения коэффициентов сферичности полиэдров Вороного построенных вокруг атомов Ni и С показал, что при добавлении В упаковка атомов вокруг С делается менее плотной и уменьшается однородность упаковки вокруг атомов Ni. Car-Parrinello modeling of the Ni-B-C system alloys was provided. It was established that with increasing boron concentration moveability of alloys atoms. Reducing of atoms moveability involves -viscosity increasing. Obtained models was analized by Voronoi-Delaune method. By sphericity coefficients distribution analysis of polyhedrons builded around Ni and C atoms it -was shown that -with addition В into the system atoms packing around C decreases its density so about packing uniformity around Ni atoms.