Оцінювання експлуатаційної деградації сталей газопроводів за критерієм механічної стабільності - Мєшков, Ю.Я.; Шиян, А.В.; Звірко, О.І. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2014)
Описано особливості концепції механічної стабільності конструкційних металів та сплавів, в якій використовують показники, що відображають фізичну природу окрихчення матеріалів. Підхід застосовано для кількісного оцінювання окрихчення сталей магістральних газопроводів після їх тривалої експлуатації. Відзначено підвищену чутливість показників механічної стабільності до експлуатаційної деградації сталей. Визначено залишкову механічну стабільність експлуатованого металу та спрогнозовано безпечний термін його експлуатації, за якого не очікується крихкого руйнування. Описаны особенности концепции механической стабильности конструкционных металлов и сплавов, в которой используют показатели, отражающие физическую природу охрупчивания материалов. Подход применен для количественного оценивания охрупчивания сталей магистральных газопроводов после их длительной эксплуатации. Отмечено повышенную чувствительность показателей механической стабильности к эксплуатационной деградации сталей. Определено остаточную механическую стабильность эксплуатированного металла и спрогнозировано безопасный срок его эксплуатации, при котором не ожидается хрупкого разрушения. The peculiarities of the concept of mechanical stability of structural metals and alloys, which uses indicators of the physical nature of the phenomenon of materials embrittlement, are described. This approach was used for the quantitative evaluation of embrittlement of main gas pipelines steels as a result of its long-term service. The increased sensitivity of the mechanical stability parameters to in-service degradation of steels was noticed. These estimations also allowed us to determine the residual level of the mechanical stability of the exploited metal and to predict the safety period of its operation, when brittle fracture was not expected.