Особливості ефективності розвитку професійно важливих психофізіологічних якостей корабельних спеціалістів МВС ЗС України - Швець, А.В.; Апашанський, Д.Б.; Лук’янчук, І.А. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2012)
На основі попереднього дослідження було виділено дві групи корабельних спеціалістів, які мають істотно різну динаміку розвитку професійно важливих когнітивних якостей. За експертними оцінками ефективності професійної діяльності корабельних спеціалістів виділені групи осіб достовірно відрізняються за характеристиками відповідальності, надійності виконання службових обов’язків та здатності до навчання.Встановлено наявність однорідності зв’язку окремих показників варіабельності серцевого ритму, що характеризується більшою силою у осіб з «гіршою» динамікою розвитку когнітивних якостей та зростанням частки осіб з високим рівнем функціонального напруження в останній день після тренувань. Розроблені розв’язувальні правила, які дозволяють диференціювати осіб з достовірно різною ефективністю психофізіологічного тренажу та підібрати індивідуальний тренувальний режим для кожної людини. В предыдущем исследовании было выделено две группы корабельных специалистов, которые имели достоверно разную динамику развития профессионально важных когнитивных качеств. По экспертным оценкам эффективности профессиональной деятельности корабельных специалистов эти группы лиц достоверно отличаются по характеристикам ответственности, надежности выполнения служебных обязанностей и способности к обучению. Установлено наличие однородности связи отдельных показателей вариабельности сердечного ритма, которые характеризуется большей силой у лиц с «худшей» динамикой развития когнитивных качеств и ростом доли лиц с высоким уровнем функционального напряжения в последний день после тренировок. Разработаны разрешающие правила, которые позволяют дифференцировать лиц с достоверно разной эффективностью психофизиологического тренажа и подобрать индивидуальный тренировочный режим для каждого человека. In the previous research it has been allocated two groups of naval specialists which had essentially different dynamics of development professionally important cognitive qualities. By expert estimations of efficiency of professional work of naval specialists these groups authentically differ under characteristics of responsibility, reliability of performance of official duties and ability to training. Presence of separate indicators correlation uniformity in cardio rhythm variability was characterized by more supremacy for persons with “the worst” dynamics of cognitive qualities development and partial growth of persons that had high level of functional pressure at last day after trainings has been established. Solving rules which allow to differentiate persons with authentically different efficiency of psychophysiological training have been developed and to choose an individual training mode for each person