Психогігієнічні заходи з підвищення професійної надійності судоводіїв на основі психофізіологічної оцінки їх стресостійкості - Незавітіна, Т.С. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2012)
Дана комплексна гігієнічна оцінка умов, характеру та режимів праці та відпочинку провідного в плані забезпечення безпеки мореплавання контингенту плавскладу операторів суден (капітанів, їх помічників і лоцманів). Отримано об’єктивну інформацію про динаміку психофізіологічних функцій у обстеженого контингенту, яка свідчить про залежність змін, що спостерігаються, від професійно зумовленого рівня і сумарного часу впливу стресогенних факторів у рейсі у суднових операторів-судноводіїв (капитанів і штурманів), тоді як у лоцманів має місце короткострокова (вахтова) динаміка в реакціях на стрес і відповідні прояви стомлення. Науково обгрунтовані та впроваджені в практику роботи ряду установ, навчальних заходів та морських компаній методичні підходи до оцінки, прогнозування і кодирекції психофізіологічних функцій, а також конкретні заходи, що сукупно забезпечують стресостікість, оптимізацію процесу професійної адаптації, формування готовності і продовження надійної, безпечної для здоров’я діяльності у судноводіїв Дана комплексная гигиеническая оценка условий, характера и режимов труда и отдыха ведущего в плане обеспечения безопасности мореплавания контингента плавсостава – операторов судоводительских профессий (капитанов, их помощников и лоцманов). Получена объективная информация о динамике психофизиологических функций у обследованного контингента, которая свидетельствует о зависимости наблюдаемых изменений от профессионально обусловленного уровня и суммарного времени воздействия стрессогенных факторов в рейсе у судовых операторов-судоводителей (капитанов и штурманов), тогда как у лоцманов имеет место краткосрочная (вахтовая) динамика в реакциях на стресс и соответствующие проявления утомления. Научно обоснованы и внедрены в практику работы ряда учреждений, учебных мероприятий и морских компаний методические подходы к оценке, прогнозирования и ко-дирекции психофизиологических функций, а также конкретные меры, совокупно обеспечивающие стресоустойчивость, оптимизацию процесса профессиональной адаптации, формирования готовности и продление надежной,
безопасной для здоровья деятельности в профессии судоводителя. Thesis is about resistance to work related stress evaluation as a basis for development and implementation of psycho-hygienic measures complex for improvement of safety and health management of sea navigators’ work aboard the ships and radar simulator training .The complex hygienic assessment of the work conditions and work-rest distribution of navigators (masters, mates and pilots is made. Objective information about the dynamics of psycho-physiological functions of the contingent investigated was obtained, which shows that stress effects in
captains and mates depend mostly on total time spent aboard a ship during voyage, while the pilots’ response to stress and fatigue is related to shift work at non-standard time. The possibility to use training sessions at simulators, not only for the development of professional skills and behavior in navigational stressful situations,
but also in terms of the development of professionally important qualities, resistance to stress, the formation of a functional system to ensure readiness of navigator to be successful at sea as ship operator. Guidelines on Stress resistance and Fatigue prevention were developed.