Патофізіологічне значення хронічних захворювань верхніх і нижніх дихальних шляхів в розвитку частих рецидивів респіраторних вірусних інфекцій у дітей - Левицька, С.А.; Гоженко, А.І.; Буяло, В.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2014)
Проведене дослідження частоти зустрічання хронічних захворювань дихальних
шляхів у 80 дітей із частими рецидивами респіраторних вірусних інфекцій і 35 практично здорових дітей. Встановлено, що факторами ризику розвитку частих і пролонгованих епізодів респіраторних вірусних інфекцій у дитини є викривлення носової
перегородки (OR-4,60; 95 % ДІ-1,70-12,55), хронічний тонзиліт (OR-2,94; 95 % ДІ-
0,92-9,39), рецидиви обструктивних (OR-5,14; 95 % ДІ-1,11-24,05) і необструктивних
(OR-5,74; 95 % ДІ-1,57-21,12) захворювань нижніх дихальних шляхів. Проведено исследование частоты
встречаемости хронических заболеваний
дыхательных путей у 80 детей с частыми
рецидивами респираторных вирусных инфекций и 35 практически здоровых детей.
Установлено, что факторами риска развития частых и пролонгированных эпизодов
респираторных вирусных инфекций у ребенка является искривление носовой перегородки (OR-4,60; 95 % ДІ-1,70-12,55),
хронический тонзиллит (OOR-2,94; 95 % ДІ-0,92-9,39), рецидивы обструктивных (OR-5,14; 95 % ДІ-1,11-24,05) и необструктивных (OR-5,74; 95 % ДІ-1,57-21,12) заболеваний нижних дыхательных путей. An analysis of the frequencies of the
chronic diseases of respiratory airways was
carried out in 80 children with frequent
recurrence of respiratory infection and 35
healthy children. It has been established that
nasal septum deviation (OR-4,60; 95 % ДІ-1,70-12,55), chronic tonsillitis (OR-2,94; 95 % ДІ-
0,92-9,39), the recurrence of
obstructive (OR-5,14; 95 % ДІ-1,11-24,05)
and non-obstructive (OR-5,74; 95 % ДІ-1,57-21,12) diseases of lower respiratory airways
are the risk factors of the development of
frequent recurrence of respiratory infection.