Влияние новых соединений селена на некоторые показатели периферической крови кроликов при свинцовой интоксикации - Шарипов, К.О.; Алмабекова, А.А.; Булыгин, К.О.; Яхин, Р.Ф. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2014)
Изучено влияние новых органических производных селена различной структуры на основные показатели периферической крови на фоне острой свинцовой интоксикации. В качестве препарата сравнения был взят селенит натрия. Установлено,
что изучаемые соединения селена существенно нормализуют эритропоэз, восстанавливают уровень гемоглобина, уменьшают ретикулоцитоз и базофильную зернистость эритроцитов. Показано, что исследуемые органические препараты по лечебному эффекту не уступают селениту натрия, а в некоторых случаях превосходят его. Вивчено вплив нових органічних похідних селену різної структури на основні
показники периферичної крові на тлі гострої свинцевої інтоксикації. Як препарат
порівняння був узятий селеніт натрію.
Встановлено, що досліджувані сполуки
селену істотно нормалізують еритропоез,
відновлюють рівень гемоглобіну, зменшують ретикулоцитоз і базофильную зернистість еритроцитів. Показано, що досліджувані органічні препарати з лікувального ефекту не поступаються селеніту натрію, а в деяких випадках перевершують
його. The influence of new organic selenium
derivatives of various structures on the basic
parameters of the peripheral blood of acute
lead intoxication was studied. As a
comparison substance sodium selenite was
taken. During the work it was determined that
studied selenium compounds significantly
normalize erythropoiesis, restore hemoglobin
levels, reduce reticulocytosis and basophilic
granularity of red blood cells. It was shown
that the tested organic preparations by the
action effect are not less effective than
sodium selenite and in some cases it
surpasses the sodium selenite.