Паразитологічний моніторинг пасажирських перевезень на одеській залізниці - Кириленко, Н.А.; Кузнєцов, О.В.; Гамарц, Т.К.; Фролова, Н.Д. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
Метою роботи було вивчення ступеня поширення геогельмінтів і оцінка санітарно-гігієнічного контролю об’єктів пасажирських перевезень. Результати паразитологічних досліджень змивів, стічної води і баласту залізничних колій свідчать про значне забруднення довкілля збудниками паразитарних захворювань і склали в середньому за 3 роки 1,5%; 4,2%; 5,6% відповідно. Виявлення яєць гельмінтів є найбільш прямим показником забруднення навколишнього середовища фекаліями, ніж індекс БГКП, тому, що саме яйця є найбільш стійкими до впливу несприятливих факторів навколишнього середовища і найбільш довго зберігають життєздатність. Целью работы явилось изучение степени распространения геогельминтов и оценка санитарно-гигиенического контроля объектов пассажирских перевозок. Результаты паразитологических исследований смывов, сточной воды и балласта железнодорожных путей гласят о значительном загрязнении окружающей среды возбудителями паразитарных заболеваний и составили в среднем за 3 года 1,5 %; 4,2 %; 5,6 % соответственно. Выявление яиц гельминтов является наиболее прямым показателем загрязнения окружающей среды фекалиями, нежели индекс БГКП, потому, что именно яйца являются наиболее стойкими к влиянию неблагоприятных факторов окружающей среды и наиболее длительно сохраняют жизнеспособность. The aim of the investigation was to detect soil-transmitted helminthes which are spread contaminantly, on the objects of passenger’s transportation. The results of sanitary-parasitological investigations of washouts, sewages, railway ballasts show significant environmental pollution caused by the pathogens of parasitic diseases and averaged 1,5 %; 4,2 %; 5,6 % over the three years period respectively. The detection of the helminthes eggs is a more direct and accurate indicator of environmental pollution by excrements, then BGEB (bacterial groups enteric bacilli), because it is the eggs that are more resistant to adverse environment factors and remain viable for a longer time.