Качество воды Карачуновского водохранилища в Криворожской зоне урбанизации - Григоренко, Л.В.; Шевченко, А.А.; Дзяк, Н.В.; Коток, Р.Ю.; Маршалов, К.Е.; Клочко, Р.И. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
Качество воды из Карачуновского водохранилища – источника поверхностного водоснабжения населения Криворожской зоны урбанизации, относится к “4 классу” (по уровням среднемноголетних показателей азота аммонийного, нитритов) в отдельные годы наблюдения; к “3 классу” – по содержанию тяжёлых металлов (Mo, Mg, Cd); ко “2 классу” – (по содержанию Ni, Zn, Fe, Cu); к “1 классу” – (по содержанию Pb, F, Cr, фенолов, СПАВ). Отмечается увеличение в динамике содержания азота аммонийного, на фоне снижения нитратного азота, что убедительно свидетельствует об ухудшении способности Карачуновского водохранилища к самоочищению воды за 2008–2012 года. Якість води з Карачунівського водосховища – джерела поверхневого водопостачання населення Криворізької зони урбанізації, відноситься до “4 класу” (за рівнями середньобагаторічних показників азоту амонійного, нітритів) у окремі роки спостереження; до “3 класу” – за вмістом важких металів (Mo, Mg, Cd); до “2 класу” – (за вмістом Ni, Zn, Fe, Cu); до “1 класу” – (за вмістом Pb, F, Cr, фенолів, СПАР). В динаміці відбувається зростання вмісту азоту амонійного, на тлі зменшення вмісту нітратів, що переконливо свідчить про погіршення здатності Карачунівського водосховища до самоочищення протягом 2008 – 2012 років. Water quality in Karachunovskyi reservoir as a source of surface water supply population in Krivoy Rog zone of urbanization refers to “class 4” (by levels of annual indicators ammonium nitrogen, nitrite) in some years of observation; to “3rd class” by the content of heavy metals (Mo, Mg, Cd); to “class 2” — (Ni, Zn, Fe, Cu); “class 1” — (content of Pb, F, Cr, phenols, detergents). Increasing in the dynamics content of ammonium nitrogen, with decline of nitrate nitrogen should be provided as the result of deterioration ability of Karachunovskyi reservoir to the self–cleaning since 2008-2012 years.